Apolgimegmondja

Apolgimegmondja

Kultúragyilkolás Verőcén

Apolgimegmondja

Kultúragyilkolás Verőcén

Kultúragyilkolás Verőcén

De ha elolvassa ezt az írást rájön, hogy ennél sokkal nagyobb a baj.

 

A magyar kormány visszavonta a Limes világörökségi jelölését, egy évtizedes munka ment kárba és csúnyán átverték a jelölésben partner országokat.

 

Mi az a világörökség?

 

Az ENSZ Oktatási Tudományos és Kulturális Szervezete, azaz az UNESCO 1972-ben fogadta el az úgynevezett Világörökség-egyezményt, amelynek célja a világ kulturális és természeti örökségének megóvása. A világörökségi cím turisztikai reklámot is jelent, éppen ezért a legtöbb ország hajlandó vállalni a címért a helyszínek fokozott védelmét is.

Mi az a Limes?

 

A Limes, azaz a Római Birodalom határa 2009 óta Magyarország legfontosabb világörökségi várományos helyszíne. Tulajdonképpen egy őrtornyokból, erődökből és katonai táborokból álló védelmi rendszer volt a birodalom határán, ahol a katonai építményeket árkok, sáncok, cölöp- és kőfalak kötötték össze. Ilyen található Verőce határában is.

 

Verőce község és a pl. a Magyar Nemzeti Múzeum konzorciumban adtak be pályázatot a római Limes magyarországi szakaszának részét képező Campona castellum és a verőcei kikötőerőd örökségének komplex turisztikai célú hasznosítása. Unesco Világörökség várományos helyszínek komplex turisztikai fejlesztésére.

 

A projekt háttere és indokoltsága: A Dunai LIMES magyarországi szakasza világörökségi várományos helyszín. Komplex fejlesztése ezért elengedhetetlen. A Dunai Limes önálló világörökségi helyszín részeként Magyarország Ausztriával, Németországgal és Szlovákiával közösen nyújtott be világörökségi nevezést 2018. januárjában.

 

A fejlesztés célja: A világörökség várományos helyszínek turisztikai célú, tematikus úttá történő fejlesztése, alapozva a helyszínek egyedi egyetemes értékeire, a világörökségi cím elnyerése érdekében, a célcsoportok igényeinek megfelelő bemutatási eszközök és élmény elemek, megteremtésével.

 

Ez egy nagyon komoly, tudományos projekt, amit 605 millió forinttal támogatott az Európai Unió!

 

Ennek ellenére érthetetlen módon a magyar kormány június 8-án levélben fordult a német, az osztrák és a szlovák kormányhoz, és kezdeményezték a teljes pályázat visszavonását.

 

Mindezt úgy, hogy erről még a hazai örökségvédelmi szakmával, a jelölésen dolgozókkal sem egyeztettek. Márpedig, ha a 4 jelölő ország közül az egyik kormánya nem támogatja tovább a jelölést, az egész jelölés bukik, azaz a projektbe tett munka nagy része nemcsak itthon, de Németországban, Ausztriában és Szlovákiában is elvész.

 

Mindezt úgy, hogy Visy Zsolt régészprofesszor, a jelölés kezdeményezője és korábbi koordinátora szerint rendes ügymenetben néhány héten belül megszülethetett volna az UNESCO pozitív döntése a Limes német, osztrák, szlovák és magyar szakaszainak világörökségi helyszínné minősítéséről.

 

Ez az ügymenet egy komoly szakembernek mérhetetlen presztizsveszteség a tudományos világban. Mindezért Visy Zsolt a jelölés nemzetközi koordinátora, a Limes világörökségi jelölésének miniszteri biztosa a maga nevében bocsánatot is kért a másik három jelölő tagállamtól és a Világörökség Bizottságtól a történtekért. Nem sokkal később, július 12-én megjelent egy miniszteri utasítás, amiben Gulyás Gergely visszamenőlegesen, július 5-től visszavonta Visy Zsolt miniszteri biztosi megbízatását.

 

Ön is, én is azt kérdezem, hogy történhetett meg az kultúrbarbarizmus és miért verte át a kormány Németországot, Ausztriát és Szlovákiát?

 

Vajon köze van-e ennek a döntésnek ahhoz, hogy a Limessel együtt a Óbudai szigeten, mintegy 1,5-2 méter mélyen lévő, óriási 8-10 ezer négyzetméteres Hadrianus császár palotájának romjait is kivette a kormány a világörökségre javasoltak közül?

 

Ugye Ön is tudja, hogy ezt a területet Demeter Szilárd – a könnyűzenéért felelős biztos – beszántaná és a helyén egy popkulturális és társművészeti központot képzel el úgy, hogy a következő ötéves tervében újrahangolná a tágabban értelmezett magyar popkultúrát.

 

Aczél György képmása feldereng a sziget felett. Lesz olyan, akit támogatnak, lesznek olyanok, akiket tűrnek, és olyanok is, akit tiltanak. Már ha engedjük és nem zavarjuk el ezt a kultúragyilkos tolvaj bandát.

 

Országgyűlési képviselőként azonnal kezdeményezem az egyezményhez való visszatérést. Verőcén meg kell épülnie a látogató központnak. Azonnal vissza kell, hogy kapják a 605 millió forintot.

 

A történelem az élet tanítómester. Ha a kormány meggyilkolja a tanítómestert, nem marad más, mint a hazug propaganda agymosása. Ebből nem kérünk!