Apolgimegmondja

Apolgimegmondja

Csapdába került Vác?

Apolgimegmondja

Csapdába került Vác?

Csapdába került Vác?

2020-ban a kormányzat a járvány közös teherviselésére hivatkozva 150 milliárdnyi bevételt vett el a magyar települések önkormányzataitól. A miniszterelnök akkor azt ígérte, hogy érdemi egyeztetések után érdemi kompenzációt kapnak az önkormányzatok. Nos, ebből az lett, hogy a 150 milliárdos elvonást 23 milliárddal gondolták „kompenzálni”.

 

Ha ez nem lenne elég, akkor ezt megtetézte a pártállam egy újabb aljas húzással. Megcímkézve adja vissza az erősen megkurtított pénzt is a 25.000 főnél nagyobb önkormányzatoknak.

Ez pontosan ahhoz hasonló, mintha Öntől kölcsönkérne húszezer forintot a szomszédja, majd visszaadna hó elején egy ötezrest úgy, hogy megmondja Önnek, hogy azt csak napozóágyra és hokedlire költheti.

 

Az önkormányzatiság arról szól, hogy az emberek által megválasztott polgármester és képviselők szabadon döntenek arról, hogy a beszedett adót útépítésre, játszótérépítésre, vagy óvodabővítésre fordítják.

 

Mivel elmúltam már 50 én még emlékszem a 80-as évekre. Akkor a helyi közigazgatást a tanácsok intézték. A pártközpontokból kinevezett emberek tervutasításos alapon valósították meg a helyi fejlesztéseket. Az MSZMP pártközpontban és a Tervhivatalban dőlt el, hogy utat építenek, vagy vaskohót a következő ötéves tervben Vácon.

 

Ennek ellenére volt olyan polgármester kollegám, aki üdvözölte ezt az eljárást. De hát ez hogy lehet?

 

Itt szeretném idézni az általam nagyra becsült Márki-Zay Pétert:

 

  • Tud olyan ellenzéki városvezetőkről, akiket korrumpált a Fidesz?
  • A korrumpálás erős kifejezés, inkább azt mondanám, hogy a Fidesz rájátszik az ellenzéki városvezetők félelmeire.

 

Például egy megyei jogú várost vezető kollégám elment egy kormányzati hivatalba, ahol a fejlesztési források elosztásáról egyeztettek. Azt mondták neki, két út van: „vagy úgy csináljátok, mint Márki-Zay, és akkor egy fillért sem fogtok kapni, vagy nem támadjátok a kormányt, beálltok a sorba, és akkor majd csurran-cseppen valami”.

 

  • Nem szabad elfogadni fejlesztési pénzeket a Fidesztől?
  • Én mindent elfogadok, csak azt nem, hogy ezt tisztességtelen feltételekhez kössék. Keresztény emberként nekem akkor is kritizálnom kell a lopást, ha emiatt akadályozzák a város fejlődését.

 

Ugye mindannyian egyetértünk abban, hogy ez felháborító. De ne szaladjunk olyan messzire! Én csak a szomszédos városvezető írását olvasom és nem értem mi történik?

 

„A hét legfőbb híre, hogy volt eredménye a rengeteg egyeztetésnek. Vác azon városok közé tartozik, amelyek, ha nem is kapták vissza a kormány által váratlanul elvett költségvetési bevétel teljes összegét, a kiesett forrás 75%-át visszakapta, meghatározva a fejlesztéseket. Három óvoda és a Városháza tetőszerkezetének cseréjét fogjuk elvégezni a közel négyszázmilliós kompenzációból. Jelen helyzetben ennyit sikerült elérnünk. Elégedett vagyok…”

 

Ugyan hogyan lehet elégedett egy polgármester azzal, hogy az elvett pénzt töredékét kapja vissza és azt is utasításos rendszeren keresztül kijelölve, hogy mire költheti!

 

Azt mondják, hogy politikai emlékezet három hét. Ennek ellenére én még emlékszem a tavaly tavaszi első hullámban mekkora támadást kapott a Fidesztől (helyben és országos sajtóban is) a váci önkormányzat azért, mert néhány irodát kifestettek. Urizálásnak mondták meg luxusönkormányzatnak. Most, hogy a visszakapott pénz nagy részét a városháza tetejére költik és nem a Rádi útra, vagy a Budapesti főútra termékeny talajra fog hullani a fideszes propaganda az embereknél.

 

Milyen módon lehetett belesétálni egy ilyen csapdába? Hogyan lehet az, hogy egy polgármester erre még büszke is? A tapasztalatlanság, vagy valami olyan, amiről Márki-Zay beszél? Ki tudja?