Apolgimegmondja

Apolgimegmondja

Készítsük közösen a költségvetést

Apolgimegmondja

Igazságot Sződligetnek és Vácnak

Készítsük közösen a költségvetést

Meglátogattam a napokban az Újpesten élő apámat. A városrész összes frekventált pontján plakátok hirdetik azt, hogy a kormány pénzügyi háborúban akarja kivéreztetni az önkormányzatokat. Mi sem állunk fényesen, de a tartalékokból még tudunk fejleszteni. Na nem annyit, mint korábban. Nekünk is odavert az, hogy még a padlást is lesöpörte a kormány. Ennek tudatában közösségi költségvetés készítésére szeretném felkérni Sződliget lakóit.

Tisztelt Sződligetiek!

 

Választási kampányunkban szó esett arról gazdaságtervezési modellről, amit szeretnénk Sződligeten bevezetni. Sajnos a vírushelyzet miatt a személyes találkozások elmaradtak, de így sem akarunk teljesen lemondani a közösségi költségvetés tervezésről.

 

Akár egy háztartás, ugyanúgy működik az önkormányzat is. Egy családnál adott a fizetés és annyit tudnak elkölteni vásárlásra, amennyit a jövedelmük enged. Önkormányzatnál is annyi pénzt tudunk fejlesztésre fordítani, amennyi a bevételünk. A vírushelyzetre hivatkozva kormány elvonta a teljes gépjárműadónkat és megcsapolja az iparűzési adó bevételeinket is. Ebben az évben mindössze 50 millió forintból tudjuk fejleszteni Sződligetet. Eddig ennek a dupláját költöttük fejlesztésre. Ezt a pénzt nem tőlünk – polgármesterektől – veszi el a kormány, hanem a település lakosaitól. Nálunk is veszélyben vannak közszolgáltatások, veszélyben vannak azok a közös sikerek, amiket együtt értünk el a korábbi években. Ezért van egy vörös vonal, amit nem lépünk át. Nem vonunk el pénzt a szolgáltatásoktól! Legalább a korábban megszokott szinten kell működnie az óvodának a védőnői szolgálatnak, a minibölcsinek, a Gondozási Központnak, a háziorvosi rendelőknek. A polgármester kollégákkal beszélgetve elmondható, hogy mi még azok a szerencsések közé tartozunk, akik egyáltalán még tudnak fejleszteni. A korábbi évek jó gazdálkodásának köszönhetően vannak pénzügyi tartalékjaink.

 

A képviselő-testület javaslatokat szeretne kérni Önöktől arra, hogy milyen fejlesztéseket tartanának fontosnak Sződligeten.

 

Néhány támpontot adok az árakra vonatkozóan. Egy kilométer út aszfaltozása 30 millióba került. Közvilágítás kiépítése a Lakópark most épülő részén 8 millió forint volt.

 

Ugye fontos a biztonság? Fizessük ki a KÖZÚT-nak azt a 2 milliót, amennyit kér a Dunai fasoron egy zebráért? Esetleg legyen kettő?

 

Játszótér kialakítása a Barackos településrészen (telek nélkül) 13,5 millió forintba került.

 

Bővítsük a Közösségi Házat? De vajon mennyibe kerül most egy építkezés? A bölcsődeépítés 400 millió, ehhez 20 millió pályázati önrészt kell tennünkIskolabővítés négy tanteremmel 214 millió volt.

 

Kultúrára költene? Jöjjön a Korda házaspár fellépni az Idősek napjára? Félmillióba kerülhet a cikk alapján.

 

https://www.penzcentrum.hu/karrier/leesik-az-allad-ennyiert-hakniznak-kordaek-es-csepregi-eva.1061839.html 

 

Jöjjön egy ismert fellépő a LigetFesztre? Íme egy újság információ a fellépti díjakról

 

https://www.koncert.hu/hirek/bulvar/kiszivargott-mennyiert-lepnek-fel-a-magyar-zeneszek–nagy-a-felhaborodas/.

 

Esetleg a szociális kiadásokra koncentráljunk? Kapjon minden 70 év feletti ötezer forintos vásárlási utalványt karácsonyra? Ez 3,5 millióval növeli a kiadásokat.

 

Számítanunk kell arra is, hogy megjelennek olyan pályázatok, amelyhez önrészre van szükség. Ezért tartalékot is képeznünk kell.

 

Ön hogyan osztaná el a 50 millió forintot úgy, hogy a lehető legtöbb ember elégedett legyen az eredményekkel?

 

Számítok a segítségükre.

 

Juhász Béla polgármester