Apolgimegmondja

Apolgimegmondja

Rezsit csökkentenek

Apolgimegmondja

Rezsit csökkentenek

Rezsit csökkentenek

Hónapról-hónapra érkeznek a számlák. Víz, villany és gázszámla. Bármelyiket nézem, mindegyiken ott díszeleg az, hogy: a rezsidíj csökkentésre vonatkozó kormányhatározat eredményeképpen az Ön megtakarítása:

 

A biztonság kedvéért még a gördített összeg is szerepel a számlán. Jó nagy szám. Kibontom a borítékot és áldom a kormányt, hogy milyen jó nekem.

 

Azért néha érzem a zavart az erőben. Főleg, ha szemem elé kerül egy átkozott grafikon és elgondolkodom azon, hogy miért Négyszeres áron kapjuk a gázt?

 

Az alábbi ábra azt mutatja, hogyan alakultak a különböző árak az elmúlt három és fél évben.

 

  • A TTF a holland tőzsdei gázár, a legfontosabb referenciapont a piacon.
  • A rezsicsökkentett molekulaár az az összeg, amennyit a lakosság fizet a gázért.
  • A felajánlási ár pedig (némileg leegyszerűsítve) amelyen a két állami cég, az MFGK és az NKM kereskedik egymással a külföldről beszerzett gázzal.

Akkor miért adja az állam a lakosságnak négyszeres áron a gázt? Sokan úgy gondolják, a felhalmozás azt a célt szolgálja, hogy a választások előtt ismét be lehessen dobni a csodafegyvert. Egy olyan rezsicsökkentést, amely eredményeként egy átlagos háztartásnak alsó hangon fél évig nem kell majd gázszámlát fizetnie. Persze a recesszió most átrajzolta a gazdasági térképet. Talán csökkenteni kellene az árakat, ezzel is segítve az elszegényedő családokon.

 

A lakossági gázárnál sokkal magasabb az un. intézményi gáz ár. Önkormányzatként jóval magasabb összegért fűtjük mondjuk az óvoda egységnyi négyzetméterét, mint amennyit az otthoni négyzetméterért kell fizetni. Talán azért, mert az intézmények nem szavaznak. Ezért itt tisztán piaci szempontok érvényesülnek. Meg lehet venni a gázt az egyetemes szolgáltatótól. Ez nem igényel különösebb gondolkodást, csak fizetni kell a csekket.

 

A másik lehetőség, hogy összefogva más önkormányzatokkal – csoportos közbeszerzés keretében – kimegyünk a gázpiacra és ott vesszük meg a fűtőanyagot. Mi ezt választottuk. Közel a negyedével kevesebbet fizetünk januártól.