Apolgimegmondja

Apolgimegmondja

#tegyünkavendégvárókért

Apolgimegmondja

#tegyünkavendégvárókért

#tegyünkavendégvárókért

#tegyünkavendégvárókért

 

Abból a 200 milliárd forintból, amit stadionokra költenek, rögtön 200 ezer bajba került vendéglátós kaphatna egy-egymillió forintot.

 

Gergely szülei kocsmárosok voltak, ezt a munkát vitte tovább Gergely is. Hat éve még három kocsmát üzemeltetett, három Pest környéki faluban.

 

Az első csapás: Elvették a játékgépeket. Nemzetbiztonsági kockázatra hivatkozva betiltották pár nap alatt ezt a komplett üzletágat, ami egy jogállamban példanélküli, kis idő elteltével már új koncessziót írtak ki, több ezer játékgép üzemeltetésére. Persze meghívásos lett a pályáztatás, aminek a legnagyobb nyertes Vajna úr lett. Nemzetbiztonsági kockázatot pedig azok jelentenek, akik nem laktak egy kollégiumban az államosítóval.

Második csapás: Nemzeti dohányboltok. Hadházy Ákos elbeszéléséből tudjuk (ezért lépett ki a Fideszből), hogy a pártközpontok döntötték el ki kaphat trafikot. A trafikban a dohányáru mellett értékesíthettek szeszes italt is. A kocsmárosok tapasztalata szerint, ahol megveszik a dohányárut, mindjárt vásárolnak hozzá italt is.

 

Gergelynek a vírus előtt már csak egy kocsmája maradt. Alkalmazottakat el kellett küldeni, Gergely áll a söntés túloldalán. A legtöbb településen megszűntek a kocsmák. A fideszes politikai komisszárok szerint egy templomtorony felújítás közösségformáló, sőt a falunak nő lakosságmegtartó képessége is. Talán ezért költenek rá ennyi pénz.

 

És erre az amúgy is sanyarú helyzetben jött a végeláthatatlan szigorítás.  Orbán Viktor november 9-én jelentette be, hogy az egyre intenzívebbé váló járvány miatt Magyarországon is komoly szigorításokat vezetnek be, és ezek a korlátozások azóta is – több mint két és fél hónapja – érvényben vannak. A vendéglátósokat ezek közül leginkább az este 8 utáni kijárási tilalom és a helyben fogyasztás tilalma sújtja. A miniszterelnök szerint ez még két hónapig (húsvétig) így marad.

 

Az állam nem mentőövet, hanem úszósapkát dobott a vendéglátósoknak.

 

Ha valaki júliusban beadta a bértámogatási kérelmeket, csak négy hónappal később, novemberben kap választ. Az lehet elutasító vagy éppen jóváhagyó nyilatkozatot. Az akkori megállapodás szerint az állam hat hónapig és 200 ezer forintig állta volna az alkalmazottak fizetését, ha vendéglős vállalja, hogy kilenc hónapig alkalmazza a munkavállalót. De csak akkor jelentheti be az alkalmazottadat, ha megkapta a pozitív visszaigazoló határozatot! Tehát mire megkapták a hivatalos nyilatkozatokat, gyakorlatilag tönkrementek.

 

Az iparűzési adó részleges elengedése sem jelent segítséget, hiszen a nulla bevétel utána amúgy sem fizetnének adót.

 

Továbbra is úgy repkednek a milliárdos támogatások a miniszterelnök hobbiprojektjeire, mintha nem lenne holnap, mintha a legfontosabb feladat most a sportlétesítmények fejlesztése lenne. Abból a 200 milliárd forintból, amit stadionokra költenek, rögtön 200 ezer ember, bajba került vendéglátós kaphatna egy-egymillió forintot. Ez valódi segítség, valóban gazdaságélénkítés lenne.

 

Ha az állam nem segít mi tegyük meg. Mozgalmat indítok #tegyünkavendégvárókért elnevezéssel.

 

Én vállalom, hogy rendszeresen kiszállítással rendelek ebédet, vacsorát! Elvitelre kérem és akár az utcán megiszom kávémat. Ugye Ön is segít?

 

Aki teheti csatlakozzon a mozgalomhoz! Segítsen a dolgozni akaró vendégvárókon.

 

Juhász Béla Róbert

#tegyünkavendégvárókért