Apolgimegmondja

Apolgimegmondja

Tömeges migrációra hivatkozva

Apolgimegmondja

Tömeges migrációra hivatkozva

Tömeges migrációra hivatkozva

Cseng a telefon. Felveszem. Egy férfihang érdeklődik, hogy a lakcímbejelentést hogyan intézheti el?

 

Elmondom, hogy néhány éve a feladatot elvette az állam. Sajnos el kell mennie a legközelebbi városba, megkeresni a kormányhivatalt és ott intézheti az ügyet. Vagy akár idehozhatja nekünk is és postán feladva elküldjük a kormányhivatalba, ahonnan majd postán küldik a címére. Ennek az átfutási ideje kb. tíz nap.

Ismét cseng a telefon. Egy hölgy reklamál azért, mert nem vitték el a háza elé kirakott szelektíven gyűjtött hulladékot. Igyekszem elmagyarázni neki, hogy államosították a szemétszállítást, ettől kezdve semmilyen ráhatásunk nincs a kukásokra.

 

Egy fiatal pár telefonál, hogy mikor jöhetnek beadni a hivatalba az építési engedélyt. Ezt is elvették tőlünk. A járási hivatal építésügyi hatóságához kell leadnia a terveket. Jelenleg egy település vezetésének semmilyen rálátása nincs arra, hogy ki, milyen terveket adott be.

 

Egy helyi civil szervezet írt nekem egy levelet. Felajánlják segítségüket a karanténba lévő, egyedülálló lakosok ellátására. Kérdezik, hogy tudok-e ilyet mondani. Megírom a választ, miszerint semmilyen információt nem kapok arról, hogy ki a vírusfertőzött a településen. A kezdetek kezdetén még naponta kaptam az emailt az ÁNTSZ-től, csatolva az aktuális karantént elrendelő határozatokat. Most, a harmadik hullámban is kértem tőlük információt, de elutasítottak. Az indoklás alapján tavasszal a jogszabály még kötelezte az önkormányzatokat az egyedülállók megsegítésére, de ez már nem hatályos. Ha nincs jogszabályi kötelezettségünk, akkor meg információ sem kell arról, hogy ki a fertőzött, illetve van-e szükségük segítségre.

 

És még nem értünk a sor végére. Beszélhetnék a „közgyógy” ellátásról, az ápolási díj megállapításáról, vagy az aktív korúak és családjuk ellátásáról.

 

Miért vették ki az ügyintézést az önkormányzatok kezéből? Talán nem a helyi ügyintézők ismerik leginkább a helyben lakó embereket? A húsz kilométerrel odébb lévő kormányhivataloknál ezek az emberek csak adatok. Személytelen adatok. Nevek egy papírdarabon.

 

És most jön az újabb őrület. Tömeges migrációra hivatkozva a pártállam tovább csorbítja az önkormányzatiságot. A helyi építési szabályzatba akar úgy belenyúlni, hogy akár a település zöldterületén épülhessen mondjuk egy olyan akkumulátor gyár, mint a szomszédos Gödön.

 

Ennél drágább és ostobább rendszert elképzelni sem tudok. Egy problémát mindig ott a legegyszerűbb és a legolcsóbb megoldani, ahol keletkezik. Lehet széllel szemben vizelni, de nem érdemes, mert mindenki rosszul jár. Ahogy ezzel az esztelen központosítással is rosszul járnak az emberek. Jóval több időbe kerül egy ügyintézés, nem beszélve az utazási költségekről.

 

Minek egymás mellett működtetni két olyan párhuzamos rendszert, mint az önkormányzatok és a járási hivatalok?

 

Értem én, hogy szálka az állampárt szemében egy demokratikusan megválasztott önkormányzat. Hiszen ezek a választók érdekeit képviselik, a választók felé kell elszámolniuk és ez felülírja az országunkba annyira ismerős lakájlelkületet.