Apolgimegmondja

Apolgimegmondja

A környezeti tragédiák nem autópályán közlekednek

Apolgimegmondja

A környezeti tragédiák nem autópályán közlekednek

A környezeti tragédiák nem autópályán közlekednek

Tavasszal – véleményem szerint a különleges jogrenddel visszaélve – rendeletet fogadott el a kormány, amiből azóta törvény lett. A rendelet arról szólt, hogy megcsonkítva Gödöt jogszabállyal szakították el azt a területet amelyen a Samsung gyár fekszik. Most a Samsung az iparűzési adót nem Gödnek, hanem a fideszes többségű Megyei Önkormányzatnak fizeti, aki majd valamilyen megfontolástól vezérelve, visszaosztja ezt négy településnek. Úgy, mint: Dunakeszi, Göd, Csomád és Sződ. 

Szégyenteljes dolognak tartom azt, hogy Pest megye önkormányzata az első döntésével felére csökkentette a Samsung adóját. Ez pontosan azt jelenti, hogy ötszáz millió forintot elvettek a magyar emberektől és ötszáz milliót ott hagytak a multi zsebében. Méltánytalannak tartom a kormányrendeletet is, hiszen a gyárhoz legközelebb eső települést – Sződligetet – kihagyták a kedvezményezettek közül. Megjegyzem, még Vác is közelebb van közúton a Samsunghoz, mint Csomád, ennek ellenére Csomád kap pénzt Vác pedig nem.

 

Vác és Sződliget országgyűlési képviselőjének írt segítségkérő levelemre semmilyen választ nem kaptam.

 

Levelet írtam Orbán Viktor miniszterelnöknek is, kérve a jogszabály módosítását. A kabinetfőnöktől kaptam választ. Leírta, hogy a gyár Göd keleti, délkeleti részén helyezkedik el. Az érintett területeke közlekedési szempontból az M2-es autóútról érhetőek el, amely elkerüli Sződliget lakott részeit, ezért nem tudják támogatni a kérésemet.

 

A válasz elfogadhatatlan. Egyrészről az autópályák, autóutak alaptulajdonság az, hogy elkerülik a lakott részeket. Másrészről a földrajzi távolságok objektív dolgok. Egy esetleg üzemi balesetnél  kiszabaduló mérgező gázok még véletlenül sem közúton terjednek.

 

Sződligetet érintő üzem általi veszélyeztető hatások:

 

A gyártási folyamatokban az elektródák aktív anyagainak tárolása, az elektróda bevonat készítés folyamata, illetve az elektrolit töltése során folyik tevékenység az R. szerinti veszélyes anyaggal. Az elektrolit tárolást, víz- és szennyvízkezelést és veszélyes hulladék tárolást jelentő kiszolgáló folyamatokban szintén azonosíthatók olyan anyagok, melyek baleset esetén a gyár területén kívül is veszélyeztethetik a környező lakosságot.

 

Veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos baleset esetén a gyár területén tárolt vegyületek égése során keletkezett toxikus égéstermékek (hidrogén-fluorid – vegyjele: HF, és nitrogén-dioxid – vegyjele: NO2) terjedése, a tűz hőhatása, valamint a földgáz robbanás során keletkező túlnyomás okozhat egészségi és környezeti károsodást a veszélyeztetett területen belül tartózkodó lakosság körében.

 

Az üzemben jelenlévő, a települést is veszélyeztető anyagok

 

Hidrogén-fluorid (HF) ERPG-1: 2 ppm, ERPG-2: 20 ppm, ERPG-3: 50 ppm a HF élettani hatásai: belélegezve, lenyelve mérgező.

 

Nitrogén-dioxid (NO2) ERPG-1: 1 ppm, ERPG-2: 15 ppm, ERPG-3: 30 ppm az NO2 élettani hatásai: belélegezve mérgező, tüdőödémát okoz, a tünetek a kitettség után órákkal is jelentkezhetnek.

 

Mindannyian emlékszünk a vörösiszap tragédiára? Ott sem a közutat használva öntötte el a mérgező anyag Kolontárt.  Nem adom fel a településemért vívott küzdelmet. A méltánytalan elbánás miatt ismételten levelet írtam a miniszterelnöknek. A továbbiakról is részletesen tájékoztatni fogom az olvasókat.