Apolgimegmondja

Apolgimegmondja

Az önkormányzatok segítik az embereket

Apolgimegmondja

Az önkormányzatok segítik az embereket

Az önkormányzatok segítik az embereket

Sződliget is csatlakozik a Szabad Városok kezdeményezéséhez

 

A problémákat a keletkezésük helyén kell megoldani!

 

 

A koronavírus-járványt és a nyomában fellépő gazdasági válságot csak széleskörű összefogással tudjuk legyőzni. Az önkormányzatok szerte az országban erejüket megfeszítve látták el a védekezésben rájuk hárult feladatokat – érdemi központi segítség nélkül. Úgy tűnik azonban, hogy a kormány szerint a gazdasági válság kezelésében sincs szükség az önkormányzatokra. Magukra hagyja őket, sőt, a növekvő feladataik ellenére támogatás helyett elvonásokat kapnak. Eddig elvonták a gépjármű súlyadót. Megmondóemberek már kilátásba helyezték az iparűzési adó kisajátítását is.

 

A városok, falvak polgármesterei a településeken élő polgárok megóvására, a róluk való gondoskodásra esküdtek fel. A települések vezetői segíteni akarnak, segíteni a válság miatt bajba jutott embereken és vállalkozásokon. Szükség is van erre, hiszen a kormány válságkezelése megint csak a kiváltságos keveseknek kedvez. Ilyen helyzetben a szolidaritás és a közös cselekvés a megfelelő válasz. A kormány és a miniszterelnök hatalmi harca Európával azt veszélyezteti, hogy a magyar emberekhez eljusson az a több ezer milliárd forintnyi támogatás, ami a magyar embereknek jár.

 

A kezdeményezés célja, hogy az együttműködő településeken élő választópolgárok helyi népszavazás keretében véleményt nyilváníthassanak, egyetértenek-e azzal, hogy az uniós „Helyreállítási Alapból” érkező 2500 milliárd forint felének felhasználásba a kormány közvetlenül bevonja az önkormányzatokat is.

 

De nem csak én gondolom így. Közvélemény-kutatás alapján a megkérdezettek 71 százaléka úgy gondolja, hogy az uniós segélycsomag legalább felét a települési önkormányzatoknak kellene kapniuk. A Fidesz–KDNP szavazók 46 százaléka, míg az ellenzéki pártok szimpatizánsainak 90-98 százaléka támogatta a Szabad Városok Szövetségének célját.

 

Felhívom polgármester társaim figyelmét arra, hogy használják a honlapon lévő pénzgenerátort. Írják be településük nevét és a program kiszámolja azt, hogy mekkora támogatásra számíthatnak akkor, ha megvalósul az elképzelés. https://szabadvarosok.hu/#mennyi

 

Sződliget egy teljes évi bevételét kapná az EU-tól.