Apolgimegmondja

Apolgimegmondja

Vácnak is jár a Samsung adójából

Apolgimegmondja

Vácnak is jár a Samsung adójából

Vácnak is jár a Samsung adójából

Egy politikus tartozik annyival a választóinak, hogy jó példát mutat az élet minden területén. Nekem pl. fontos az egészségmegőrzés, ezért rendszeresen sportolok. Hetente több alkalommal is megyek Vácra focizni. Van, hogy a meccs késő este ér véget és jó lenne meginni egy üdítőt. Ilyenkor megállok a váci éjjel-nappalinál vásárolni. 

Egy éve – mióta a Samsung komolyabban beindult – nem telt el úgy este, hogy ne hallottam volna ukrán szót. Ahogy láttam, leginkább dohányárut és vodkát vásároltak a Samsungban dolgozó ukrán melósok. Egyébként a Samsung munkavállalóinak több, mint a 60% ukrán és kínai dolgozó. Váci ismerőseim elmondása szerint, miután a munkások megvették a napi betevőt, leülnek a Posta parkban, vagy a főtéri a padokra, ahol „csendesen” elbeszélgetnek. A Samsungtól 15,5 km-re fekvő Vác egy fillért sem kap a Samsung iparűzési adójából (egyébként a 3,98km-re fekvő Sződliget sem), nem úgy a közúton 18,7 kilométerre fekvő Csomád. Nem akarom bántani a csomádi embereket, de igazságtalan ez a leosztás. Biztos vagyok benne, hogy Csomádon jóval kevesebb samsungos munkásszállás van, mint Vácott. Abban is biztos vagyok, hogy a csomádi éjszaka csendjét nem zavarják meg a jókedvre derült ukrán munkások csasztuskái.

 

De miről is van szó? Dr. Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes – kihasználva a vírus miatti különleges jogrendet – 2020.05.12-én törvényjavaslatot nyújtott be a különleges gazdasági övezetről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról. A törvényjavaslat alapján jelent meg a 294/2020 (VI.18.) as számú kormányrendelet, amely elcsatolta a Samsung SDI területét Gödtől és az onnan befolyó adókat a kormánypárti többséggel bíró megyei önkormányzathoz rendelete.

 

A törvényjavaslat indoklása szerint: …A különleges gazdasági övezetek hatása túlmutat azok fekvése szerinti   települési   önkormányzat   határain.  A megyei önkormányzathoz befolyó adóbevételt ennek érdekében célzottan tudja felhasználni a megye területén fekvő, különösen a beruházással érintett települések területén megvalósuló fejlesztések és a települések működésének támogatására…

 

Az elfogadott jogszabály 2§. (2) bekezdésében taxatíve felsorolja a közvetlenebbül érintett települési önkormányzatokat úgy, mint: Csomád Község Önkormányzata, Dunakeszi Város Önkormányzata, Göd Város Önkormányzata és Sződ Község Önkormányzata. Ezek a települések (Göd kivételével) mind távolabb fekszenek, mint Sződliget. Csomád 7,911 km távolságra, Dunakeszi 6,655 km távolságra, Sződ 4,165 km távolságra fekszik a Samsung SDI gyártól, ellenben Sződliget mindössze 3,981 km távolságra van a gyártól. Ez alapján elmondható, hogy településünket érinti a legközvetlenebbül a gyár közelsége

 

Sőt, ahogy a bevezetőben említettem, közúton még Csomád távolabb is van, mint Vác! Akkor Vác miért nincs felsorolva?

 

De mennyi pénzről van szó? Korábban Gödön évente 2 milliárd forint iparűzési adót fizetett a Samsung. Miután a kormányzat megcsonkolta a várost – elvette területének a harmadát és a fideszes többségű megyei közgyűlésnek játszotta át – különleges dolog történt. Egy hónappal az elcsatolás után összeült a többségében kormánypárti közgyűlés és a felére csökkentette azt az iparűzési adót, amit a Samsungnak kell fizetnie. Igen, jól tetszik olvasni! 1 milliárd forintot vett el a magyar emberektől a fideszes többségű közgyűlés.