Apolgimegmondja

Apolgimegmondja

A mesében,
ha megcsókolsz egy
békát csoda történik

Apolgimegmondja

A mesében, ha megcsókolsz egy békát csoda történik

A mesében, ha megcsókolsz egy békát csoda történik

A mesében, ha megcsókolsz egy békát csoda történik. A valóság prózaibb. Főleg úgy, hogy nagyon sok civil szervezet mellett még Vác városa is számított a Norvég Alap támogatására.  http://vacott.hu/2020/12/20/vacon-jart-a-norveg-nagykovet/.  Szabad örülni a megkerült bronzbékáknak, de határozottan el kellene ítélni az orbáni önkény újabb megnyilvánulását. Ám úgy tűnik, hogy csak a Momentum és a momentumos jelölt garancia a civil szervezetek vegzálásának megszüntetésére. 

A magát civilnek tartó, civilekért még szavakban sem kiálló versenytársat el kell felejteni. Csókolgassa csak tovább a békát és várja a csodát, hátha káprázatként tűnik el Orbán és bűnbandája.

 

Mi az, ami újra próbára tette a békaetűrésünket?

 

Norvégia tagja az Európai Gazdasági Térségnek, de nem tagja az EU-nak. Emiatt az EU közösségi költségeihez nem járul hozzá, de a közös gazdasági tér előnyeit élvezi. Norvégia a pénzalapot azért hozta létre, hogy ily módon mégis részt vegyen az EU gazdasági és társadalmi egységesülésének költségeiből és a hátrányosabb helyzetben lévő államok – mint például Magyarország – felzárkóztatásából.

 

Most éppen 77 milliárd forintot adott (volna) Magyarországnak a Norvég Alap. Ez az összeg többi közt társadalmi felzárkóztatásra, egészségügyi, oktatási, közlekedési és helyi fejlesztésekre, illetve a romák integrációjára lett volna fordítható. A 77 milliárd 10% át a civilek kaphatták volna meg pályázati úton.

 

A Norvég Alap a civil pénzek elosztásával korábban az Ökotárs Alapítványt bízta meg. Ez nem tetszett a kormánynak és olyan állami szerveket szabadított rá, mint a Kehi és az APEH. Az alapítvány elnökét bilincsben vitték el. Erről többet itt olvashat: https://nepszava.hu/1032643_devizahitelek-az-ab-n-a-biroi-inditvany

 

A konfliktus forrása az volt, hogy a magyar kormány megvádolta a Norvég Alap civil társadalmi célokra és szervezetekre vonatkozó részének elosztását végző Ökotárs Alapítványt, hogy az általa finanszírozott szervezetek pártpolitikai tevékenységet folytatnak, a források elosztása nem objektív alapon történik, a jobboldali civil szervezeteket diszkriminálják, összességében pedig a források elosztása és felhasználása teljesen átláthatatlan. Hogy nem szakad le az ég ilyenkor! 

 

A fenti indokokra hivatkozva a magyar kormány egyrészről a saját ellenőrzése alá szándékozott vonni a norvég források kifizetését A kormányzat ezen lépésére a Norvég Alap felfüggesztette magyarországi kifizetéseit, mert véleménye szerint ezzel a magyar kormány egyoldalúan változtatta meg a teljes Norvég Alap elosztási rendszerét.

 

A magyar kormány képviselői pénzügyi bűncselekmények elkövetésével vádolta meg az Ökotárs Alapítványt vizsgálatot kezdeményeztek ellene. Orbán Viktor miniszterelnök utasítására a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal soron kívüli vizsgálatot folytatott le, majd feljelentést tett. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) is vizsgálatot tartott, melynek ideje alatt felfüggesztette a Norvég Alap által finanszírozott egyes szervezetek adószámát, valamint e vizsgálat keretében a rendőrség házkutatást tartott. Az adószám felfüggesztése az Alkotmánybíróság elé került, a házkutatást pedig utóbb törvénytelennek találta a bíróság, mivel a házkutatás idején bűncselekmény gyanúja nem volt megállapítható. Végül a NAV megszüntette az eljárását bűncselekmény hiányában. De erről már nem szólnak a kormányhírek!

 

A magyar kormány végül titkosnak szánt, de kiszivárgott alkut kötött a norvég féllel és vállalta, hogy az érintett civil szervezeteket a továbbiakban Magyarországon nem zaklatják a hatóságok, és tiszteletben tartják a korábbi megállapodásokat. Cserébe a magyar fél vétójogot kért a pénzek elosztását végző szervezet kiválasztásában.

 

A kormány most ezt a megállapodást is felrúgta. Norvégiában nem díjazzák a tolvajtempót. Vagy az aláírt szerződés szerint fizetik ki Magyarországnak a 77 milliárdot, vagy sehogy. Orbán Viktor inkább lemondott az országot, azon belül az oktatást, egészségügyet, klímavédelmet, önkormányzatokat, és 10%-ban civileket finanszírozó összegről, mert nem kapott totális kontrollt felette. Ön is úgy gondolja, hogy például az egészségügyben minden rendben van?

 

Amennyiben nem a válasz, akkor egy véleményen vagyunk. Az előválasztáson válassza a garanciát. Garanciát egy igazságos Magyarország megteremtésére.