Apolgimegmondja

Apolgimegmondja

Vízhígítás

Apolgimegmondja

Vízhigítás

Vízhígítás

Így öleli körül Sződligetet a Samsung vize. A kék az ipari vízvezeték, a sárga a szennyvíz vezeték.
  • Orbán kormány elvtelenül kiszolgálja a multikat (Samsung) a gödi, sződligeti és váci emberek rovására!
  • Orbán strómanja építheti – 32 milliárd forintért – a Samsungot ellátó vízhálózatot!
  • A szennyezés miatt 50 évre lezárt kutakat 41 év letelte után megnyitják, mert a multi érdeke ezt kívánja!

1980 ban Vácon, Sződligeten és a környék más településein is szürke és gyógyszerszagú folyadék folyt a csapokból. Kiderült, hogy a Chinoin váci telephelyén gyógyszeripari hulladékát tárolnak, ráadásként azt sem szakszerűen. A Chinoin egy dunai hordalékszigeten, az akkor Égető-szigetként, ma Szúnyog-szigetként ismert területen működtet egy hulladékégetőt, ahol megsemmisítik pl. a lejárt szavatosságú gyógyszereket, különféle kémiai vegyszereket és egyéb káros alapanyagokat. Még véletlenül sem szakszerűan, legtöbb esetben szabadtéri égetéssel. Az idő múlásával az eső bemosta a talajba a veszélyes hulladékot, ami a talajvízzel, mintegy száz nap alatt elérte a Sződliget és Vác között fekvő parti szűrésé kutakat. A vízcsapból folyó víz ezért lett szürke és büdös, emberi fogyasztásra alkalmatlan.  A kutakat lekapcsolták az ívóvízhálózatról. Sződligeten, Vácon és több más településen is lajtoskocsikból hordták a vizet az emberek heteken át.

 

Tíz évvel később, 1990-ben megvizsgálták a vízbázis vízminőségét és úgy döntött a szakhatóság, hogy 50 évre lezárja a kutakat.

 

Aki az M2-esen Budapest irányába halad gyakran homokviharba keveredik. Gigantikus építkezés folyik a kivágott erdők helyén. A magyar adófizetők pénzéből az Orbán-kormány közel 70 milliárddal támogatja a multit. Ebből 32 milliárd a Mészáros és Mészáros Kft üzlete. Ennyibe kerül az új gyáróriás víziközmű kiszolgálása. Viziközmű az ipari vízellátást és a szennyvíz elvezetését jelenti.

 

2021.09.03-án a Mészáros és Mészáros Kft. bemutatta az előzetes terveit, ami alapján a Samsungtól az ipari szennyvizet Neveleken keresztül, Vácra fogják vezetni. A meglévő szennyvíztisztító mellé egy új telepet létesítenek, hogy ezen keresztül juttassák majd a Dunába a szennyvizet. A szennyvízvezeték Sződligetet a vasút felől körülölelve, Máriaudvaron keresztül jut a DMRV Zrt. telehelyére. Ha nem volt eddig elég büdös Vácon, akkor most lesz. Hiszen sokszorosára növelik a szennyvíztisztitó kapacitását. Ha délről fúj a szél, még az iskolavárosban is érezni fogják a bűzt.

 

Emellett a bevezetőben már említett Chinoin által a 80-as években elszennyezett, lezárt kutakat felnyitják, innen vezetik azt a Samsungba ipari vízként. Ennek a kapacitását úgy tervezik, hogy az ipari vízen felül maradó mennyiséget tovább tisztítják, majd belekeverik az ivóvízbe.

 

Erre azért van szükség, mert a Samsung ivóvízellátását is a gödi hálózaton keresztül kívánják megoldani, és másképp nem tudják a szükséges kapacitást és az egészségügyi határértékeket is garantálni.

 

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy kiváló minőségű mostani ivóvizet összekeverik a fogyasztásra alkalmatlannal, egy rosszabb, de még a hatósági előírásoknak éppen megfelelő vízzel és ezzel szolgálják majd ki a lakosságot és a gyárat egyaránt. Vajon ebből – az egészségügyi határértéknek éppen csak megfelelő vízből – lehet-e adni majd a csecsemőknek?

 

Nem várják meg a korábban megállapított 50 éves lezárás végét, hanem egy évtizeddel hamarabb megnyitják a kutakat! Vajon az emberek tiszta, jó minőségű vízhez való jogát felülírja a multi kiszolgálása?

 

Minden vízhálózat valahol összeér. Ha megnő a felhasználás, akkor más területről vizet kell átcsoportosítani. Megesik majd, hogy a nyári, meleg napokon a váciak, sződligetiek megkapják ezt a lerontott minőségű ívóvizet.

 

Folytatás következik.