Apolgimegmondja

Apolgimegmondja

Vízhígítás 2

Apolgimegmondja

Vízhigítás 2

Vízhígítás 2

Orbán Viktor miniszterelnök (k) és Dzsun Jong Hjun, a Samsung SDI vezérigazgatója (j) fát ültet a Samsung SDI gödi elektromos jármű akkumulátor gyárának megnyitó ünnepségén 2017. május 29-én. Balra Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b4) Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Populista politikusaink szerint Magyarország édesvízkészlete a legnagyobb kincs Európában. Olyan is akadt közöttük, akik már-már Mad Max vízért harcoló világát vizionálták a közeljövőbe. Ennek ellenére, amikor egy multi feltétel nélküli kiszolgálásáról van szó, akkor semmi sem drága. Akár a kincset érő ívóvízzel is tápláltatják az épülő gyáróriást.

A Samsung jelenlegi gyárterülete a 2023-ig háromszorosára nő. Elektromos autókba való telepeket gyártanak itt. Az akkumulátorgyártás vízigényes technológia. A napi felhasznált iparivíz felét használják fel a gyártásban és a másik felét ipari szennyvízként elvezetik a szennyvíztisztítóba. Két éve (2019) napi 1300m3 iparivizet igényelt a Samsung és ebből 450m3 vizet bocsájtott ki, mint ipari szennyvíz. Ugyanebben az évben napi 120m3 ivóvizet is igényeltek, ebből az egészet, azaz 120 m3-t bocsájtottak ki, mint kommunális szennyvíz. Ezt a vízfelhasználást 2025-ig a tizenötszörösére kívánják emelni! Ezt a hatalmas mennyiséget csak a korábban szennyezés miatt lezárt kutak idő előtti felnyitásával, valamint jó minőségű ivóvíz ipari célú felhasználásával lehet biztosítani. Számomra ez olyan, mintha 500 forintos bankjegyekkel fűtenénk. A célnak megfelel, mert meleg lesz, de brutálisan drágán. Ez a bemenő oldal, de mi van a kijövő oldalon? Milyen anyagok vannak az ipari szennyvízben?

 

Felháborító, de nem tudjuk azt, hogy milyen szennyező anyagokat, például milyen nehézfémeket bocsájt ki a Samsung, ugyanis nem teszik közzé a biztonsági adatlapokat. Törvény kötelezné rá a gyárat, de úgy tűnik, van olyan multi az országban, akire nem vonatkoznak a törvények.

 

2020 májusában, mikor a tomboló COVID járvány miatt bezártak a szállodák, egy szálloda az InterContinentál továbbra is fogadott vendégeket. Igen, a Samsung gyár koreai dolgozóit ott helyezték el, hivatalos indok szerint a „a beruházás mielőbbi befejezéséhez elengedhetetlenül fontos a gyártási technológia telepítése, a cég szakértői ezért érkeztek Magyarországra, ellátásukról és elhelyezésükről a vállalat gondoskodik”. Erről a témáról a HVG is értekezett. https://hvg.hu/kkv/20200506_Az_InterContinentalban_laknak_a_godi_Samsunggyar_munkasai

 

De térjünk vissza a károsanyag kibocsájtásra. A Samsung vállalta, hogy önbevallásos alapon ad tájékoztatást arról, hogy milyen káros anyagok találhatóak a szennyvízben, illetve a levegőben. Vajon lehet-e hinni egy olyan vállalatnak, aki megpróbálta elsunnyogni azt az üzemi balesetet is, amikor a gyár területén elektrolit szivárgott egy tartályból?

 

A 24.hu cikke szerint ez akkor derült ki, amikor a gödi polgármester rákérdezett a pletykára a gyár vezetőinél. https://24.hu/fn/gazdasag/2021/08/28/god-samsung-gyar-uzem-elektrolit-szivargas-polgarmester-rakerdez-balogh-csaba-momentum/

 

Vajon ki állhat a gyár mögött, hogy azt hiszik, hogy sem ember, sem Isten nem számít nekik?

 

Én még ennyire optimista hangvételű biztonsági jelentést nem olvastam, mint amit saját magáról a gyár közzétett. A jelentés elején ugyan megállapítják, hogy a cég veszélyes anyagokkal foglalkozik, de ez a biztató jövőbe tekintő mondat mindent megér!

 

„A társaságunk megvizsgálta, hogy egy esetleges tűzben az alapanyagok égése során milyen összetételű füst képződhet. Az elektrolit feltételezett égése során keletkező füst mérgező, amelynek hatása nagy kiterjedésű tűz és kedvezőtlen időjárási feltételek esetén sem érint lakóterületet az új veszélyes anyagokkal foglalkozó létesítményeinek kedvezőbb elhelyezkedés kapcsán”.

 

Nem kell agysebészi tudás ahhoz, ha valaki ránéz a térképre, akkor azt lássa, hogy Bócsa (Göd része!) házai ott sorakoznak a gyár kerítése mellett, illetve 10 km-es körzetben olyan „apró” települések vannak, mint a 43.000 lakosú Dunakeszi, vagy a 18.000 lakossal bíró Göd, esetleg az ötezres lélekszámú Sződliget.

 

Ezt a dokumentumot itt olvashatja el: http://www.pestmegye.hu/images/2021/Samsung/SAMSUNG_SDI_Magyarorszag_Zrt__Biztonsagi_jelentes_kivonata_2021.pdf

 

Miért ez a nagy titkolózás? Mit történik a gyárban?

 

Úgy tűnik, hogy a tisztességes tájékoztatás helyett a Samsung adójából a megyei önkormányzat propaganda lapok alapítására és üzemeltetésére szakosodott un. civil szervezeteknek adott pénzt, vélhetően azért, hogy jó hírét keltsék a multinak. A Magyar Narancs ezt írta az alábbi cikkében: https://magyarnarancs.hu/belpol/furcsa-alapitvanyokhoz-is-csordogalnak-a-godiektol-elsinkofalt-samsung-adomilliok-242448

 

„Két nappal a szavazás előtt azt írta a Facebookon, a támogatott szervezetek között van a „soha semmilyen látható tevékenységet nem végző, azonban a Biczi és Turi Ügyvédi Iroda ügyvédjelöltje által vezetett Közép-magyarországi Régióért Alapítvány”, mely majdnem 16 millió forintot kap Csömörön egy közéleti magazin kivitelezéséhez. A szervezetet még 2005-ben jegyezték be, ekkor a kuratóriumában volt Dióssi Csaba, Dunakeszi jelenlegi fideszes polgármestere, valamint Homolya József korábbai önkormányzati képviselő is. A Biczi és Turi Ügyvédi Irodát korábban Biczi és Tuzson Ügyvédi Irodának hívták; Tuzson Bence államtitkár 2014-ben szállt ki belőle. Az egyik jelenlegi tulajdonosa az a Biczi Tamás, aki Kötter Tamás néven a kormányközeli influenszerképző, a Megafon Központ tagja”

 

„Ugyancsak a támogatottak között van a Dunakanyar Média Alapítvány: 19 millió forintot kap „Őrbottyán, Csörög, Vácrátót, Sződ, Sződliget települések online tájékoztatása, weboldal fejlesztése” címszó alatt. A szervezetet június 25-én, magyarán a pályázati felhívást követő napon jegyezték be, a kurátora pedig egy nagymarosi lakos, aki 2006-ban a Fidesz jelöltjeként indult a helyi önkormányzati választáson. A kurátor egy ingatlanban él a VácOnline nevű kormánypárti lap főszerkesztőjével”.

 

Úgy tűnik, hogy a Samsung hatásterületén lévő településeken ezek a kormányközeli szervezetek arra szakosodnak, hogy a minket veszélyeztető Samsungtól bezsebelt pénzt a mi hülyítésünkre fordítsák.

 

A történet folytatódik…