Apolgimegmondja

Apolgimegmondja

A Samsung elfoglalja
Vácot

Apolgimegmondja

A Samsung elfoglalja Vácot

A Samsung elfoglalja Vácot

Forrás: HVG

Vácot is megszállja a Samsung?

 

Minap találkoztam egy MTI hírrel. Ön is elolvashatja itt: https://itcafe.hu/hir/cecz_vac_raktarbazis.html

 

Kiszűrve belőle a szokásos propagandisztikus elemeket, koncentráljunk erre a mondatra: 15 ezer négyzetméter alapterületű raktár akkumulátor és akkumulátor-alapanyagok számára”

 

Tudomásom szerint egyetlen akkumulátor gyár van a környéken és az a Samsung. De hát a Samsung Dunakeszin akarja megépíteni a logisztikai bázisát?

Ön elképzelhetőnek tartja, hogy megváltoztak a tervek? Dunakeszi helyett Vácon épül meg a raktárbázis és a vasúti rakodó terminál?

 

Azt tudjuk, hogy Tuzson Bence Dunakeszi fideszes képviselője az erősebb kutya. Minden további ellenszolgáltatás nélkül sikerült neki korábban elérnie azt, hogy a Vác – Sződliget közötti elkerülőutat töröljék az M2 szélesítési tervéből és helyette Dunakeszi térsége kapjon egy plusz lehajtót az M2 autóútról. Emellett Dunakeszin olyan ismert kormánypárti politikus él, mint pl. Szíjjártó Péter.

 

Amikor az ellenzék Dunakeszin – lakossági támogatás mellett – a napi 300 kamiont kiszolgáló Samsungos raktárbázis tervének felülvizsgálatával kampányol, életszerű válasz lehet a Samsungraktár áttelepítése egy másik városba?

 

Ugye elképzelhető? És nem is kell messzire menni. Itt van Vácon, az Avar utcában, a Topirini ipari park, amelyik honlapján így mutatkozik be:

 

 A 29 hektáros területen elhelyezkedő Toperini Ipari Logisztikai Üzleti Park részben zöld-, részben barnamezős beruházás keretében valósult meg Vác város belterületén, a történelmi városközponttól mindössze 2 km-re délre, a Gödöllőre vezető főút mellett. Az ipari park fejlesztője a Toperini Hungária Kft.  A projekt 2000-ben, pályázat útján szerezte meg az “Ipari Park” címet.  Vác városának és környékének kedvező földrajzi, közlekedési és gazdasági adottságai számos befektető figyelmét felkeltették, aminek eredményeképpen számos hazai és külföldi, közöttük több világszerte is ismert vállalkozás működik a térségben. Célunk, hogy a Toperini Ipari Park versenyképes kínálatával elősegítsük a térség gazdasági fejlődését, kedvező feltételeket biztosítsunk a Vácott megtelepedni, vagy fejleszteni kívánó gazdasági társaságoknak. Ehhez teljes közműhálózattal ellátott, jól megközelíthető, megvásárolható telkek, bérelhető csarnok-, irodahelyiségek és a működéshez szükséges korszerű szolgáltatások állnak a betelepülni szándékozók rendelkezésére. Az ipari park kiépített belső úthálózattal, saját iparvágánnyal, teljes belső közműhálózattal rendelkezik.  

 

Iparvágány, 2 km-re a történelmi belvárostól, M2 közelsége, kell ennél jobb hely? De vajon Vácon is tiltakozást váltana ki egy ekkora kamion forgalommal járó raktárbázis? Természetesen! És akkor beindul a törvénygyár:

 

558/2021. (IX. 29.) Korm. rendelet ( a Toperini ipari parkról)

az egyes gazdaságfejlesztési célú és munkahelyteremtő beruházásokkal összefüggő közigazgatási hatósági ügyek nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánításáról, valamint egyes nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánításról szóló kormányrendeletek módosításáról szóló 141/2018. (VII. 27.) Korm. rendelet módosításáról

 

Innentől nincs okoskodás! Az embereknek, az önkormányzatnak nincs beleszólása abban, hogy mi épül a szomszédjukban. Hiszen a nemzetgazdasági szempontból kiemelet beruházásoknak az alábbi könnyítések járnak:

 

A törvény az építkezéshez szükséges hatósági eljárásokat, valamint azok bírósági felülvizsgálatát gyorsítja. A gyorsítás fő eszközei a következők.

 

  • Az eljáró hatóság és szakhatóságok illetve az illetékes bíróság központosítása: az eljáró hatóság és szakhatóság a „normál” esetben másodfokon eljáró hatóság, az illetékes bíróság a Fővárosi Bíróság.
  • Előzetes egyeztetés lehetővé tétele: a hatósági eljárást megelőzően a beruházó és az eljáró hatóság és szakhatóságok szemlét illetve egyeztetést tarthatnak.
  • Soron kívüliség és rövid határidők előírása.

 

Vajon az Orbán kormány, milyen beruházásokat szokott ebbe a kategóriába sorolni?

 

2010 után a kormány számos további közlekedési, környezetvédelmi és energetikai, illetve településfejlesztési nagyberuházást, valamint nagy ipari beruházást (köztük a legismertebbek az Audi győri fejlesztése, 2011, és a BMW debreceni beruházásához a terület előkészítése, 2018) minősített kiemelt jelentőségűvé. Emellett olyan beruházások is kiemelt jelentőségűek lettek, amelyek nemzetgazdasági jelentősége csekély, illetve amelyek társadalmi megítélése erősen vitatott volt. Ilyenek voltak a stadion építések (2011-től), a Római-parti árvízvédelmi védmű (2012), a Szabadság téri német megszállási emlékmű (2013), a miniszterelnökség budavári elhelyezése (2014), stb.

 

  • Az Audi gyár telepítéséről kiderült, hogy ordas nagy korrupció volt mögötte, ezért Borkai Zsoltot – lebukása után – meneszteni kelett.
  • Ha debreceni BMW gyár építését nézzük, a vasúti kiszolgálás kiépítésében olyan ismert nevek bukkannak fel, mint pl. a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó V-Híd Építő Zrt. https://www.debreciner.hu/cikk/6972_tovabb_dragul_a_debreceni_bmw_gyar_vasuti_fejlesztese
  • A Római-parti gát, illetve a Szabadság téri emlékmű kiemelt jelentőségűvé minősítése pedig egyértelműen a kritikus hangok elfojtása miatt volt.

 

És még valami. Vajon Rétvári Bence által a napokban bejelentett M2-es bővítés az itt élők érdekében történik, vagy a megnövekedő kamionforgalom levezetésére szolgál? A Képviselő úrnak nem az itt élő emberek érdekeiért kell(ene) kiállni, akár egy multival szemben is?

Folytatás következik…