Apolgimegmondja

Apolgimegmondja

A nemzet vejének árnyéka a Dunakanyar felett.

Apolgimegmondja

A nemzet vejének árnyéka a Dunakanyar felett.
A nemzet vejének árnyéka a Dunakanyar felett.

Ha külföldre megyek mindig rákeresek a neten, hogy az adott országban, városban, van-e olyan turisztikai látványosság, ami része a világörökségnek. Ha találtam, azt a világ minden kincséért sem hagynám ki. Úgy vélem, ha valamilyen látványosságot az ENSZ Oktatási Tudományos és Kulturális Szervezete, azaz az UNESCO világörökség részévé emelt, az  garanciát jelent a különlegességre, amit valóban vétek kihagyni. Tapasztalatom szerint sokan másik is így gondolkoznak, hiszen az ilyen helyszíneken mindig nagy a tömeg. 

A Limes, azaz a Római Birodalom határa 2009 óta Magyarország legfontosabb világörökségi várományos helyszíne volt. Egy őrtornyokból, erődökből és katonai táborokból álló védelmi rendszer volt a római birodalom határán, ahol a katonai építményeket árkok, sáncok, cölöp- és kőfalak kötötték össze.

A Dunai Limes önálló világörökségi helyszín részeként Magyarország Ausztriával, Németországgal és Szlovákiával közösen nyújtott be világörökségi nevezést 2018. januárjában. A magyar helyszínek kiépítését 2,5 milliárd euróval támogatta volna az Európai Unió! https://librarius.hu/2017/06/21/paratlan-kiterjedesu-europat-atszelo-vilagoroksegi-helyszin-lesz-a-dunai-limes/

Ezen belül a verőcei helyszín 605 millió forint EU-s támogatást kaphatott volna!

Érthetetlen módon a magyar kormány június 8-án levélben fordult a német, az osztrák és a szlovák kormányhoz, kezdeményezték a teljes pályázat visszavonását. 

Mindezt úgy, hogy Visy Zsolt régészprofesszor, a jelölés kezdeményezője és korábbi koordinátora szerint rendes ügymenetben néhány héten belül megszülethetett volna az UNESCO pozitív döntése a Limes német, osztrák, szlovák és magyar szakaszainak világörökségi helyszínné minősítéséről. 

Ez az elintézési mód mérhetetlen presztízsveszteség a tudományos világban és a diplomáciában is. Mindezért Visy Zsolt a maga nevében bocsánatot is kért a másik három jelölő tagállamtól és a Világörökség Bizottságtól a történtekért. Nem is maradt el a retorzió. Július 12-én megjelent egy miniszteri utasítás, amiben Gulyás Gergely visszamenőlegesen visszavonta Visy Zsolt miniszteri biztosi megbízatását.

A német, osztrák, szlovák diplomáciai erőfeszítéseknek köszönhetően végül nem bukott el a pályázat, a limes ezen országban található szakaszát augusztusban az Unesco a Világörökség részének nyilvánította. Magyarország kimaradt.

Csak találgatni lehet, hogy a kormány miért hagyta cserben a szomszédos országokat és saját hazáját.  

Vajon köze van-e ennek a döntésnek ahhoz, hogy a Limessel együtt az Óbudai szigeten, mintegy 1,5-2 méter mélyen lévő, óriási 8-10 ezer négyzetméteres Hadrianus császár palotájának romjait is kivette a kormány a világörökségre javasoltak közül? 

Ugye Ön is tudja, hogy ezt a területet Demeter Szilárd – a könnyűzenéért felelős biztos – beszántaná, majd lebetonozná azért, hogy a helyén egy popkulturális központot épüljön, amiben a következő ötéves tervében újrahangolná a magyar popkultúrát?

Propaganda mindenek felett?

Jelenleg ott tartunk, hogy a kormány lemondott a világörökségről, lemondott az ezzel járó EU-s pályázati pénzről, de hazai forrásból felépít egy látogatóközpontot, egy római tematikus játszóteret és egy tanösvényt.

Mindezt akkor, amikor az államadósság 25 éves csúcsra ugrott.

Erről az elintézési módról az Elios ügy jut eszembe, ahogyan kimentették a nemzet vejét, miután az OLAF szabálytalannak ítélte az Elios-lámpacseréket.

Ezért nem kértük az EU-támogatást.  https://nepszava.hu/3025244_igy-mentik-tiborczot-inkabb-nem-kerjuk-az-eu-tamogatast

Így az adófizetők fizették meg a korrupt beruházásokat. A Limes esetében is a bérből és fizetésből élő adózók finanszírozzák a 220 milliós verőcei építkezést https://vaci-naplo.hu/2021/08/romara-emlekezo-turisztikai-fejlesztes-verocen/  azért, hogy a propaganda homokozója tovább nőjön Hadriánus palotája felett.


Juhász Béla Róbert


Blog