Apolgimegmondja

Apolgimegmondja

A nemzet vejének árnyéka a Dunakanyar felett folytatás

Apolgimegmondja

A nemzet vejének árnyéka a Dunakanyar felett folytatás

A nemzet vejének árnyéka a Dunakanyar felett folytatás

Magyarország kormánya a mai napig meg nem magyarázott okok miatt lemondott arról, hogy a Limes magyarországi szakasza a világörökség részét képezze és ezzel együtt lemondott az ezzel járó uniós fejlesztési pénzről is. Erről olvashat korábbi írásomban itt: https://www.juhaszbela.hu/2021/11/02/a-nemzet-vejenek-arnyeka-a-dunakanyar-felett/

 

Pedig néhány éve öles betűkkel hirdették Verőce község honlapján https://www.veroce.hu/palyazataink, hogy a 604 998 933,- Ft támogatási összeget nyert konzorciumban a település a VEKOP*-4.1.2-17-2018-00002 pályázaton az alábbi műszaki tartalmú fejlesztésre: A contra castrum Lussonium típusú tornyának megépítése, mely egyben kilátóként is működik. Látogatóközpont kialakítása, amely a késő római határvédelem és a római kori hajózás, és vízhasználat témáját mutatja be, interaktív módon. A látogatóközpont mellett egy római tematikus játszótér és egy tanösvény is épül.

Az előző blogban írtam, hogy valószínűleg azért lépett ki a kormány a világörökségi pályázatból, mert az Óbudai szigeten, 2-3 méter mélységben található Hadriánus palotát nem akarja rekonstruálni. Sőt egy popkulturális központot szeretne építeni a romokra. Ez vélhetően nem nyerte el az UNESCO tetszését és azt mondhatta: nem! Orbán cserbenhagyva Németországot, Szlovákiát és Ausztriát, kilépett a közös pályázatból, veszélyeztetve annak sikerességét.

 

Korábbi eseményekből tudom, hogy a miniszterelnök soha nem adja fel. Ha támadják a kisvasútat, akkor meghosszabbítja Bicskéig!

 

De nem kellett Bicskéig mennem, hiszen már a múlt héten ezt olvastam a turizmus.com honlapon: Hosszas várakozás után bejelentették, hogy a verőcei önkormányzat a Magyar Nemzeti Múzeummal konzorciumban, elsősorban turisztikai fejlesztési célzattal, 220 millió forintos támogatással megkezdi a római Limes magyarországi szakaszának részét képező kikötőerőd megújításának kivitelezését.   Az úgynevezett Campona castellum és a verőcei kikötőerőd a beruházás keretében új funkciót kapnak és a megépülő torony részben kilátóként működik majd. De kialakítanak egy látogatóközpontot is, amely a késő római határvédelem, a római kori hajózás és vízhasználat témáját mutatja be interaktív módon. Illetve a fiataloknak egy római tematikus játszótér épül az erődnél, valamint a Dunával párhuzamosan egy tanösvényt is létrehoznak, öt pihenővel.

 

Én nem látok különbséget a két terv között. Legfeljebb annyit, hogy ugyanazok a dolgok épülnek meg, egyszer 600 millióból, majd 220 millióból!  

Akkor ez most a magyar csoda?  Mindössze harmadannyi pénzért megcsinálják a tornyot, látogatóközpontot és játszóteret a gondosan kiválasztott hazai vállalkozások, mint Brüsszel?

 

Vagy esetleg egészen más a helyzet? Ön elképzelhetőnek tartja, hogy minden európai uniós pénzből megvalósuló fejlesztés háromszorosan van túlárazva valamilyen ok miatt? Csak nem ezekből a pénzekből jut kastélyokra, jachtokra, magánrepülőkre és egyéb luxuscikkekre az oligarcháknak?

 

* A VEKOP, azaz a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program egy EU-s pályázat, aminek a célja a közép-magyarországi régió fejlesztésének biztosítása és versenyképességének további javítása. Itt az Európai Uniós pályázat megjelölés a fontos!