Apolgimegmondja

Apolgimegmondja

Itt a fekete leves

Apolgimegmondja

Itt a fekete leves

Itt a fekete leves

Néhány hete jelent meg az MTI-ben a hír, amiben az évtized egyik legjelentősebb váci beruházását jelentették be. A kínai CECZ cégcsoport 27 milliárd forint értékben e-kereskedelmi ipari és logisztikai parkot ÉPÍT mintegy 56 ezer négyzetméternyi területen. 14 ezer négyzetméteren okosraktár létesül, ahol 700 robot és 150 méternyi szállítószalag óránként 45-55 ezer tételt lesz képes kezelni. Ezen kívül 15 ezer négyzetméteres raktár akkumulátor és akkumulátor-alapanyagok számára…

Két dolog, ami rögtön gyanús lett ebben a hírben.

 

  • Olyan akkumulátort, amihez állandó hőmérsékletű depó szükséges, a környéken egyedül a Samsung gyárt. Ezek szerint a Samsung itt hozza létre a raktárbázisát?

 

Vajon ez ugyanaz a raktárbázis, amit korábban Dunakeszire terveztek? Ahol napi 300 kamion hozná-vinné az akkumulátorokat?

 

  • Gyanús lett a rögvest beindult a törvénygyár, hiszen megjelent a 558/2021. (IX. 29.) Korm. rendelet (a Toperini ipari parkról) amiben nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánították a beruházást.

 

Tapasztalatból tudjuk, hogy az Orbán kormány alatt olyan beruházások is kiemelt jelentőségűek lettek,  amelyek társadalmi megítélése erősen vitatott volt. Ilyenek voltak a stadion építések (2011-től), a Római-parti árvízvédelmi védmű (2012), a Szabadság téri német megszállási emlékmű (2013), a miniszterelnökség budavári elhelyezése (2014), vagy éppen a gödi Samsung gyár építése.

 

2020 óta hatályban van az a törvény, aminek értelmében a kormány – kínai mintára – különleges gazdasági övezetté nyilváníthatja egyes beruházások helyszíneit. Ebben az esetben a tevékenységgel járó adóbevételek a településektől a megyei önkormányzatokhoz kerülnek. Pontosan ez történt a gödi Samsung-gyár esetében, aminek bevételei felett a Pest Megyei Önkormányzat diszponál. A közelmúltban olvashattunk arról, hogy e források egy része pályázatokon keresztül fideszes személyekhez köthető alapítványokhoz csordogál.

 

Rétvári Bence képviselő igyekezett megelőzni a felháborodást és a találgatást és kamerába mondta

 

 

„Az, hogy itt egy ilyen nagyléptékű fejlesztés valósul meg, az nem csak munkahelyeket teremt itt Vácon és a környéken, hanem a város számára a következő évtizedekben a következő generációk számára helyi iparűzési adó bevételben olyan többletet jelent, amiből majd új utak épülhetnek, közintézmények újulhatnak meg”

 

És mindenki boldog volt – három hétig!

 

A mai napon a kormány döntött: jövőre is folytatja az önkormányzatiság megcsonkítását; hatályban marad az iparűzési adó elvonása. A 25 ezer fő feletti településeknél jön az „egyedi elbírálás”, ami egyenlő azzal, hogy „narancs jó, minden más rossz”.

 

Amennyiben vissza is kapnak valamennyit az iparűzési adóból, arról is a „gondoskodó” kormány dönti el, hogy mire lehet költeni. Vác esetében pl. nem a Rádi út, vagy a Budapesti főút felújítására, hanem a polgármesteri hivatal tetőszerkezetét kell rendbe hozni. Előre megfontolt szándékkal elkövetett ótvar szemétség. Hiszen nem az emberek életminőségét javító beruházásokra, pl. útjavításra, járdaépítésre, esővízelvezetésre megy el a pénz, hanem olyan fejlesztésekre, amiről később azt lehet mondani, hogy az ellenzéki önkormányzat saját magára költötte az adófizetők pénzét.

 

Tudomásom szerint Rétvári képviselő kormánytag, így feltehetően rálátása kell, hogy legyen a jogszabályalkotásra. Ön lehetségesnek tartja azt, hogy három hete még nem tudott arról, hogy ismét megcsonkítják az önkormányzatokat?

 

Vagy szó sincs itt stratégiáról, kormányzásról, hatásvizsgálatokról, hanem a nagyember máról-holnapra úgy döntött, hogy ismét lerabolja az önkormányzatokat?

Esetleg korábban már ismerte a döntést a képviselő úr és egyszerűen csak hajlította az igazságot?

Bárhogy is van egy biztos. A kamionforgalom marad Vácon, de az adóbevételeknek búcsút inthet a város.