Apolgimegmondja

Apolgimegmondja

Már megint én jártam jól

Apolgimegmondja

Már megint én jártam jól

Már megint én jártam jól

Láttad már a tőzsdecápákat? Igen, az 1987-es filmre gondolok. Ha nem, akkor elmesélem röviden a történetet: Bud Fox (Charlie Sheen)  New York-i tőzsdeügynök arról álmodozik, hogy egyszer egy igazán nagy üzletet köt. Példaképe Gordon Gekko (Michael Dougles) a sikeres, gátlástalan üzletember. Apja a Blue Star repülőgép-társaságnál dolgozik, mint szakszervezeti vezető, aki nem ért egyet a fia törekvéseivel. Bud Fox Gordon Gekko születésnapján személyesen látogat el irodájába, hogy üzletet ajánlhasson Gekkónak. Gekko fogadja, de Bud nem igazán tudja felkelteni Gekko figyelmét. Ekkor Bud megoszt vele egy bennfentes információt a Blue Starról, amit az apja mesélt neki. Gekko úgy dönt üzletet köt Buddal, és megbízást ad neki részvényvásárlásra.

A film azzal zárul, hogy eljárást indít a tőzsdefelügyelet bennfentes kereskedésért. Bud találkozik Gekkóval a Central Parkban, ahol Gekko több illegális üzletről is beszél. A tőzsdefelügyelettel együttműködve Bud lehallgatót viselt a találkozó alatt cserébe, hogy enyhítik a büntetését. A film végén Bud a bíróság épülete felé tart, hogy feleljen a törvénysértések miatt, vélhetően letöltendő börtönbüntetés vár rá.

 

Vajon Magyarországon is hasonlóan működik a tőzsdefelügyelet, mint a rothadó Nyugaton?

 

A kormány úgy döntött, hogy három hónapra befagyasztja a 95-ös benzin és a gázolaj árát. Horvátországban ezt már október közepén meglépte az ottani kormány.

 

Tehát nem a benzin árban lévő jövedéki adót csökkentették, hanem alávágtak a MOL-nak, (és más üzemanyagforgalmazó cégnek) majd a cég lenyeli a veszteségeket. Ezzel természetesen a lakossági megtakarításoknak is odavágnak, a nyugdíjpénztárak rövid távon sokkal nagyobbat buknak – és rajtuk keresztül az emberek.

 

De vannak olyanok, akik jól jártak.

 

Itt vagyok például én, aki mindig teli tanknyi benzint vásárolok. Most majd tankolásonként 40 liter benzint 26 forinttal olcsóbban kapom, tehát 1040 forintot spórolok a teli tankon. Ez nem semmi, de azért nem is váltja meg a világot.

 

És hát itt van a MOL vezérigazgatója Molnár József, aki több mint 200 millió forint értékben adott el a cége részvényeiből  https://bet.hu/site/newkib/hu/2021.11./Vezetoi_feladatokat_ellato_szemely_tranzakcioja_128631216  2 nappal azelőtt, hogy bejelentették a hatósági üzemanyag árat, és ezzel leverték a MOL részvény árát 2700-ról 2550 környékére. A vezérigazgató haszna a két nap alatt kb. 11 millió forint volt. Lehetséges, hogy a vezérigazgató úr nem tudott arról, hogy két nap múlva hatósági áras lesz az üzemanyag? Amennyiben mégis tudott róla, akkor vajon ez bennfentes kereskedésnek számít és Molnár urat is feljelenti a tőzsdefelügyelet és mehet a börtönbe?

 

És akkor szembe jön a valóság!

 

  • Ivo Sanader volt horvát kormányfő és Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója egyesített perében a horvát legfelsőbb bíróság megerősítette az elsőfokú ítéletet, amely szerint Sanader hat év, az ő megvesztegetésével vádolt Hernádi Zsolt pedig távollétében két év börtönbüntetést kapott.

 

A legfelsőbb bíróság indoklása szerint Sanader megegyezett Hernádi Zsolttal, hogy 10 millió euró fejében a magyar társaság irányítói jogokat szerezzen az INA horvát olajipari cég felett, és arról, hogy az INA-ból kivonják a veszteséges gázágazatot.

 

  • És még egy hír: Fidesz őszi frakcióülését 31 millió 400 ezer forintért a Solva Property Kft és a Solva Hotel Kft szervezete le. Ezek a cégek a Gran Private Equity Zrt. által kezelt magántőkealap érdekeltségei, ami a MOL-vezérigazgató, Hernádi Zsolt többségi tulajdona.

 

Ezek után, ugyan ki gondolja komolyan azt, hogy a magyar tőzsdefelügyelet, vagy akár a magyar ügyészség eljárást fog indítani rongyos 11 millió forintért?