Apolgimegmondja

Apolgimegmondja

Széllel szemben

Apolgimegmondja

Széllel szemben

Széllel szemben

Korábbi blogomban leírtam, hogy a kukáscég két ponton kíván változtatni a jól megszokott szemétszállítási renden. Ha nem emlékezne, akkor itt elolvasható: A maffia aranya

 

Az egyik a csomagolási hulladék gyűjtésének módosítása – Ez alatt a szelektív szemétgyűjtést kell érteni.

„A csomagolási hulladékok gyűjtése során a jelenleg érvényes gyakorlat szerint az ingatlanoknál cserezsákok kerülnek kihelyezésre, azonban a fogyasztói panaszok jelentős része a cserezsákok közterületen történő elszóródása, egyéb esetben illetéktelen személyek általi eltulajdonítása következtében keletkezik. A probléma megoldására 2022. január 1-jétől átalakításra kerül a csomagolási hulladék gyűjtési rendszere, az új szabályozás értelmében a lakosság a háztartásokban keletkező csomagolási hulladékot bármilyen átlátszó zsákban kihelyezheti az ingatlan elé a gyűjtés napján”.  A jövőben nem kapsz zsákot, mert azt vagy elfújja a szél, vagy a szomszéd lenyúlja, de te vegyél ÁTLÁTSZÓ zsákot és abban kiteheted a szelektíven gyűjtött szemetet.

 

A másik a két ingyenes zöldzsák kiosztási módja. Ezt most nem tárgyalom, mert erről nem kaptam új információt, maradjunk kérem a szelektív zsáknál.

 

Felháborodásomat ebben a levélben is megfogalmaztam, amit elküldtem a közszolgáltatónak.  „Nem értünk egyet azzal, hogy a szelektív hulladékok begyűjtésére szolgáló megfelelő zsákok beszerzését a lakosságra kívánják hárítani. Az üzletekben általában átlátszó szemeteszsákok nem kaphatók (azok legtöbbje színezett, vagy fekete) ezért szinte biztosra vehető a lakossági panaszok áradata, ha az ilyen zsákokban kihelyezett szelektív hulladékok elszállítását megtagadják. Ebben az esetben mi sem tehetünk majd mást, minthogy e panaszokat Önöknek továbbítjuk és azok kezelését Önöknek kell majd megoldani. Ha pedig ragaszkodnak az áttetsző zsákokhoz és azok beszerzését a lakosságra akarják hárítani, akkor nagyon félő, hogy a lakosság motivációja a szelektív hulladék elkülönített kezelésére és gyűjtésére csökken, ami a háztartási hulladékban a környezet-károsító, nehezen lebomló anyagok arányának növekedésével jár majd. Ez úgy gondoljuk a szolgáltatónak sem érdeke, hiszen a nagyobb mennyiségű szemét lerakási díjak növekedését és a feldolgozott szelektív hulladékból származó bevételek csökkenését fogja eredményezni”.

 

Amit magasról leszartak! Ugyan a levelemre semmilyen választ nem érkezett, de a mai napon megkaptam a 2022-es évre szóló hulladékszállítási rendet.

Ebben a szelektív gyűjtésről mindössze ez szerepel: „Szállítási gyakoriságtól függetlenül, a megadott napon, az összegyűjtött csomagolási hulladék mennyiségi korlátozás nélkül kihelyezhető bármely átlátszó zsákban”.

 

Ön hogyan értelmezi ezt a mondatot? Kapunk – az eddigiek hasonlóan – szelektívgyűjtő zsákot, vagy nem?

 

Lehet, hogy pusztába kiáltott szó volt a tiltakozásom. Milyen rezsim az, ahol egy közszolgáltató ilyet megtehet?

 

Továbbra is az a meggyőződésem, hogy ezek a változások visszalépést jelentenek az európai normáktól és már rövid távon is a szelektívgyűjtés halálát jelentik. El tudom képzelni, hogy a szolgáltatás lerontása, egy nagyobb terv része, aminek a végén majd valamelyik oligarcha kezébe kerül a szemétszállítás. A fehérkesztyűs bűnözők mindig vonzódtak ehhez az iparághoz, lásd a nápolyi maffia szemészállítási ügyei. http://ecolounge.hu/nagyvilag/az-olasz-maffia-es-a-szemet