Apolgimegmondja

Apolgimegmondja

12 éve vagyok polgármester

Apolgimegmondja

12 éve vagyok polgármester

12 éve vagyok polgármester

Tizenkét éve vagyok polgármester. Átéltem az utolsó száz év legnagyobb dunai árvizét. Úgy vezettem az árvízi védekezést, hogy sehol nem történt gátszakadás. Túléltük a COVID járványt, megszerveztem az idősek ellátását, ingyenes maszkot osztottunk a lakóknak már akkor, mikor mások még rendelni sem tudtak.

 

A titok nyitja az, hogy minden alkalommal sikerült előre felkészülni a nehézségekre.

Most egy olyan energiaválság közeledik, amire – megítélésem szerint – nehezebb lesz felkészülni, mint a bibliai hét csapásra.

 

Amit önkormányzati döntéssel meg lehetett tenni, azt a korábbi években megtettük. Szigeteltük az óvodát, az iskolát, a polgármesteri hivatalt. Napelem került az iskola tetejére és a frissen épült bölcsőde tetejére is.

 

Egyébként a hétvégén a szlovákiai Jólészen jártam, falunapi rendezvényen. Ahogy haladtam át a városokon, Losoncon, Rimaszombaton, Rozsnyón, azt láttam, hogy a lakótelepeken az emeletes házak mindegyike szigetelve van, az ablakok egységesen műanyag ablakokra cserélve. Látszik, hogy nem egyénileg, hanem valamilyen állami panelprogram keretében történt az energetikai felújítás.

 

 Az EU-s pénzeket nem stadionok építésére fordították. Vácon 4 milliárdért újítják fel a dómot, de a Földváry téri lakótelepen csak minden ötödik ház van szigetelve. A közelben lévő Juhász Gyula általános iskola falai szigetelés nélküliek, az ablakok többsége még a múlt századi.

 

Még jobban fájt a szívem, amikor a jólészi polgármester asszony elmondta, hogy ez Szlovákia csóróbb része. Pozsony környékén sokkal rendezettebb, jobban élnek az emberek.

 

Történelmi lehetőséget puskázott el a kormány, amikor a konjunkturális időszakban a soha meg nem térülő beruházásokra (stadion, kisvasút, templomtorony, stb) költötte az EU-s pénzeket. Na jó, nekik megtérült…

 

Az elmúlt évek atyáskodó politikája leszoktatta az embereket a felelősségteljes gondolkodásról. Még a csapból is az folyt, hogy neked nem kell tenni semmit, neked alanyi jogon jár minden. Majd mi megvédünk mindentől. Állandóan harcban álltunk és természetesen minden csatát megnyertünk. Ma azt látom, hogy ugyanez a csodavárás van az emberekben. Nem hiszik el azt, ami velük történik. Majd jön a nagytestvér és megvéd mindenkit a rezsidémontól.

 

Ami az önkormányzatokkal történik, három hónap késleltetési idővel ugyanaz történik az emberekkel. Megírom mi történt a sződligeti önkormányzattal és készülj, mert ugyanez fog megtörténni veled!

 

Augusztus előtt nettó 121 Ft-ot (+ÁFA és egyéb díjak) fizettünk egy m3 gázért ugyanúgy, ahogy Te.

 

Majd jött a rettegett 217/2022-es kormányrendelet, amelyben az önkormányzatokat és a kisvállalkozásokat kidobták a rezsicsökkentés hatálya alól. Ahogy Nagy Márton miniszter fogalmazott „a KKV-k valamint az önkormányzatok jelentős része ki tudja termelni a nagyobb energiaszámlát”

 

Egy önkormányzat nem termel semmit. Egy magára adó miniszternek ezt tudnia kell.

 

Tehát augusztus 1 és december 31 között elmehettünk egy un. „végső menedékes” szolgáltatóhoz (Aki ezt a nevet kitalálta, Rogán díjat érdemel), akitől közel a négyszeres áron, azaz 470 Ft/m3 (természetesen + ÁFA, alapdíj…) vehetjük a gázt.

 

2023 január elsejéig ki kell mennünk a versenypiacra, és ott kell megvásárolni a gázt – kerül, amibe kerül. Erről értesítenünk kell a „végső menedékes” szolgáltatót.

Ha ezt nem tesszük meg, nem piaci áron vásároljuk az energiát legkésőbb december 31-ig, akkor rosszhiszemű gázfelhasználónak bélyegeznek minket és 25% büntetést kapunk, majd leszerelik a gázórát.

 

Jelen pillanatban 600 Ft körül mozog a gáz szabadpiaci ára. Igen, jól látja, ez közel a hatszorosa a júniusi árnak!

 

Sződliget egy 5000 lelkes nagyközség. Kiszámoltam és táblázatba foglaltam a különböző intézmények múlt évi, mostani és 2023-ban várható rezsidíját.

 

Hetek óta számolunk és döntéseket készítünk elő. Nem várunk a csodára. A célunk az, hogy az alapvető közszolgáltatásokat és az önkormányzati munkahelyek nagy többségét biztosítani tudjuk.

 

Minden a működőképesség fenntartásához szükséges intézkedést készek vagyunk meghozni.

 

A következő részben a lehetséges megoldásokról írok.

 

Folyt.köv.