Apolgimegmondja

Apolgimegmondja

Gáz van!

Apolgimegmondja

Gáz van!

Gáz van!

Egyre többen érdeklődnek az önkormányzattól, hogyan kaphatnának segítséget, segélyt, hogy felkészüljenek a télre?

Sokan tűzifát szeretnének vásárolni, mások csak a gyógyszerszámlát, vagy a bolti számlát kifizetni.

Egyre nagyobb a baj, de az emberek még mindig nem hiszik el, hogy velük is meg fog történni az, ami most megtörténik az önkormányzatokkal. Mindenki az egyéni megoldásoktól reméli a túlélést. Hogy a „rezsiátveréstől mindenki szenvedni fog, de én majd okosan megoldom”!

Ahogy a helyzet napról-napra romlik, a segítségkérők száma egyre több lesz. Azért írom ezt a blogot, hogy legyen képben minden ember arról, hogy heteken belül mi vár rá. Mert az alapfeltételezés az, hogy ami megtörténik az önkormányzattal, ugyanaz három hónapon belül megtörténik az emberekkel.

Ahogy korábbi blogban leírtam, a válságkezelés a felkészülésnél kezdődik.

 

Talán mindenki emlékszik még az országgyűlési választásokra. A kormánypárt fő üzenete, a „megvédjük a rezsicsökkentést” tudatos hazugság volt?

 

Amikor jól láthatóan közeledik felénk a csődhelyzet vajon kihez fordulhat egy, a válságra felkészülni szándékozó polgármester? Igen az államhoz, az országgyűlési képviselő segítségével.

Másfél hónapja az alábbi levélben kerestem meg a térség országgyűlési képviselőjét, Rétvári Bence államtitkár urat, az alábbi levelemmel:

 

Tisztelt Képviselő úr!

 

Sződliget Nagyközség polgármestereként szeretném segítségét kérni.

 

Ahogy az országban sok helyen, így Sződligeten is nagyon sok olyan család van, akiket a rezsidíj csökkentés csökkentése nehéz élethelyzetbe hoz.

 

Az emberek elbeszélése szerint, amennyiben kifizetik az emelt rezsiszámlákat, annyi pénzük marad, hogy a mindennapi megélhetésért fognak küzdeni.

 

Egy önkormányzatnak dolga és kötelessége, hogy segítsünk a családokon, de sajnos minket, sem kímél a rezsidíjcsökkentés csökkentése, hiszen nekünk is hétszeresére emelkedik pl. az óvoda fűtési költsége, sőt az önkormányzatokra nem vonatkozik az élelmiszer ársapka annak ellenére sem, hogy közétkeztetést végzünk.

 

Az önkormányzati autók, amelyek pl. az ebédszállítást végzik az intézmények között, augusztus elsejétől szintén emelet áron tankolnak üzemanyagot.

 

Mindezek miatt fordulok Önhöz, kérve a segítségét. Tudom, hogy vannak olyan pályázatok, amelyben rendkívüli pénzügyi támogatást kaphatnak a központi költségvetésből az önkormányzatok, de nekünk, Sződligetnek, semmilyen bírósági ügye, munkaügyi pere nincs. Mi a békésen, egymást kölcsönösen tisztelve élünk ezen a településen.

 

Mindemellett kérem képviselő urat, hogy biztosítson számunkra olyan forrást, amellyel enyhíthetünk a sződligeti emberek gondjain, segíthetjük őket a mindennapi megélhetésben.

 

Segítségét előre köszönöm.

 

 Államtitkár úrtól a napokban választ kaptam.

 

Leírta, hogy a segítőkész állam bevezette a „végső menedékes” jogintézményt, amelynek keretében az önkormányzatok piaci ár alatt vásárolhatják az energiát december 31-ig.

 

Erről az első részben így írtam: „Augusztus előtt nettó 121 Ft-ot (+ÁFA és egyéb díjak) fizettünk egy m3 gázért ugyanúgy, ahogy Te.

 

Majd jött a rettegett 217/2022-es kormányrendelet, amelyben az önkormányzatokat és a kisvállalkozásokat kidobták a rezsicsökkentés hatálya alól. Ahogy Nagy Márton miniszter fogalmazott „a KKV-k valamint az önkormányzatok jelentős része ki tudja termelni a nagyobb energiaszámlát”

 

Egy önkormányzat nem termel semmit. Egy magára adó miniszternek ezt tudnia kell.

 

Tehát augusztus 1 és december 31 között elmehettünk egy un. „végső menedékes” szolgáltatóhoz (Aki ezt a nevet kitalálta, Rogán díjat érdemel), akitől közel a négyszeres!!! áron, azaz 470 Ft/m3 (természetesen + ÁFA, alapdíj…) vehetjük a gázt”.

 

Államtitkár úr második lehetőségként leírta: „Ugyanakkor működőképességük megőrzése, vagy egyéb, a feladataik ellátását veszélyeztető helyzet elhárítása érdekében – az eddigiekhez hasonlóan – lehetőségük van az idei évben is támogatási kérelmet benyújtani a költségvetési törvény IX. helyi önkormányzatok támogatásai fejezetében rendelkezésre álló forrás terhére”.

Heuréka! Meg vagyunk mentve! Ez volt az első gondolatom.

 

A második pedig az, hogy megnézem a feltételeket, hiszen az ördög mindig a részletekben bújik meg.

 

Vajon mi kell ahhoz, hogy beadjuk a pályázatot?

A települési önkormányzatok az alábbi jogcímeken jogosultak támogatási igényt benyújtani:

 

  • Közüzemi díjtartozásra, Élelmiszer beszállítók felé fennálló tartozásokra, Bérjellegű kifizetésekhez kapcsolódó tartozásokra, Magyar Államkincstár által megállapított fizetési kötelezettségre, Jogerős, végrehajtható bírósági ítélet alapján az önkormányzatot terhelő fizetési kötelezettségre, Helyi iparűzési adó visszafizetésre, Egészségügyi feladatellátáshoz kapcsolódó tartozásokra, Egyéb tartozásokra

 

A közös kifejezés minden kitételben a tartozás! Mikor már jön a végrehajtó, vagy már bírói ítélet van, esetleg kaptam egy olyan levelet, hogy holnap jönnek leszerelni a gázórát.

 

Azt is nézzük meg azt, hogy kik nem nyújthatnak be pályázatot!

 

Nem nyújtható az önkormányzatok rendkívüli támogatása

 

  • olyan fizetési kötelezettségekhez, amelyek 2021. év előtt keletkeztek,
  • fejlesztésből, felújításból, állagmegóvásból eredő fizetési kötelezettségekhez,
  • folyószámla-hitelkeret vagy egyéb pénzintézeti tartozás rendezésére,
  • jövőben felmerülő, még le nem járt határidejű fizetési kötelezettségekre,

 

Tizenkét éve vagyok polgármester. Az első naptól kezdve úgy gazdálkodtunk, hogy minden beszállítót (pl. aki az óvodai-iskola konyhára hozza az alapanyagot) ki tudjunk fizetni. Nincs ellenünk jogerős bírói ítéletben előírt fizetési kötelezettség, sőt peres eljárásunk sincs.

 

Azt látom ebből az üres ígéretből, hogy ha felveszünk bankhitelt (amit még soha nem tettünk) és nem tudjuk fizetni – nem segít az állam!

 

Ha megkapjuk a 60 millió közvilágítási számlát és nem tudjuk fizetni, nem segít az állam!

 

Magunkra maradtunk, ahogy ti is magatokra fogtok maradni!

 

Egyébként az egész támogatási fejezetre – ha jól láttam – 6 milliárd forint van az állami költségvetésben. Ha minden a 3200 önkormányzat kérne, akkor 1,8 millió forint jutna egy-egy településre.

 

1,8 millió forint egy család gondját nem oldja meg, hogyan oldhatná meg egy 5000 lelkes települését?

 

Folyt.köv.