Apolgimegmondja

Apolgimegmondja

Fideszes - sikeres?

Apolgimegmondja

Fideszes - sikeres?

Fideszes - sikeres?

Közel 300 beruházás 2100 milliárd forint értékben szerepel azon a listám, amelyet takarékossági okok miatt a kormányzat nem valósít meg.

 

Sajnos bőven vannak olyan projektek is, amely a Dunakanyar melletti településeket érintik:

 

  • Vác-Acsa-Verseg összekötő út felújítása.
  • Őrbottyán: Új 24 osztályos iskola tervezése, kivitelezése
  • Sződ: Iskolabővítés 8 tanteremmel
  • Kismaros: Iskolabővítés 16 tanteremmel

 

Ha valaki böngészni szeretné a listát, akkor kattintson ide: https://www.parlament.hu/irom42/01003/01003-0001.pdf

Azon felül, hogy a központi költségvetés az Európai Uniós pénzek nélkül csak vegetál még két fontos következtetést lehet levonni ebből a listából.

 

  • Ostobaság és az emberek félrevezetése a kormányközeli információs csatornákon oly sokszor hangoztatott érv, miszerint csak azok a települések kapnak pályázati forrást akinek intéz a polgármesterrel jó kapcsolatban álló országgyűlési képviselő. Erre a fals érvrendszerre hivatkozva szokták a propagandisták azt javasolni, hogy mindegy milyen tudása, végzettsége, emberi kvalitása van a polgármesterjelöltnek, narancsos legyen, mert akkor lesz pénz a településen!

 

  • Felháborító, hogy ennek a kormányzati intézkedésnek a legnagyobb vesztese az oktatás, majd ezt követi a kultúra és az egészségügy. Néhány tanuszodát is töröltek a fejlesztések közül, amiről elbeszélgethetünk, hogy vajon az oktatáshoz, vagy a sporthoz tartozik. Érdemes egy pillantást vetni erre a KSH táblázatra. Jól látható, hogy oktatási kiadások a GDP százalékában 2004-ben 5,23% volt és nem, hogy nőtt volna ez az összeg – kialakítva egy tudásalapú társadalmat – 2018-ban szégyenletesen 4,28% ra csökkent és lesz egy munkaalapú társadalom, amelyen az alacsony hozzáadott értékű, szaktudást kevésbé igénylő, összeszerelő üzemek országát érti a kormányzat.

Pedig az oktatásba fektetett pénz minden állami befektetés közül a legjövedelmezőbb. Aki ezt nem érti, nem kapott jó oktatást.

 

De egyetlen stadionépítést nem töröltek a projektek közül.

 

Továbbra is épülhet – 19 milliárdért – a nyíregyházi stadion és a mellette épülhet egy sportközpont is

Egyébként 330 milliárd forint kiadással zárult a stadionépítés évtizede. Érdemes tételesen is megnézni, hogy az első osztály csapatai hogyan részesültek a stadionokból: összesen 79 milliárdot kapott a jelenlegi NB I. mezőnye. A táblázatban a tíz évvel ezelőtti és az aktuális átlagnézőszámokat is feltüntettem. (forrás index.hu)

A ki nem mondott elvárásnak is megfelelni akarás bizarr beruházásokat gerjeszt. Íme egy példa egy veszprémi példa, ahol NB III-as! csapatnak kell méltó helyet biztosítani ?!

 

„Hozzátette, a városi stadion már nagyon leharcolt, itt volt az ideje, hogy méltó elhelyezést kapjanak futballistáink. – Az NB III-as csapat hozza azokat az eredményeket, ami indokolttá teszi a fejlesztést – jegyezte meg a polgármester. Egy olyan beruházás indult el, melyet rég megígértünk Veszprém közösségének és talán nem csak a futball szerelmesei várják ezt az új, csodálatos létesítményt, hanem minden térségben élő megelégedését szolgálja ez a sportcentrum – fogalmazott Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője. – A veszprémi futball megérdemelte, hogy új helyre költözzön, hiszen a stadion nem biztosítja azokat a körülményeket, ami méltó otthont biztosítana egy NB III-as csapatnak. Egy megyei jogú városnak rendelkeznie kell egy olyan sportközponttal, ahol a labdarúgók otthonra lelnek”. (forrás 8200.hu)