Apolgimegmondja

A nagy bankrablás

Vannak olyan bankrablók, akik a bank trezorját ürítik ki és vannak olyan bankrablók, akik az egészet épületet ellopják.

Az Orbán kormány felismerte a bankok gazdasági hatalmában rejlő lehetőségeket. Rájött arra, hogy kellő kormányzati hátszéllel akkor is nyereségessé tehető egy bank, ha veszteségesek: részrehajló szabályozással, állami üzletekkel előteremthető a hiányzó pénz, némi felügyeleti jóindulattal pedig még a szabálysértések is elsimíthatók. A pénz pedig – ez ősi felfedezés – politikai hatalommá konvertálható.

Eldöntötték, hogy magukévá teszik a takarékszövetkezeti szektor. A régóta gyengélkedő, tőkehiányos szövetkezeti hitelintézetek problémájának orvoslását – és ennek gesztusaként a mintegy 100 milliárd forintos tőkejuttatást – már 2010-ben megígérte Orbán Viktor a Takarékszövetkezetek Országos Szövetségét Ezt azonban – feltehetően pénzhiány miatt – elnapolták. Egészen addig, amíg az ügyletben szintén érdekelt szereplő, az FHB bankcsoportot irányító és részben tulajdonló, a Fidesz gazdasági machinátoraival régi kapcsolatot ápoló Spéder Zoltán nem jelentkezett be saját lehengerlő tervével.

A 2013-ban a kitervelt akcióban kisemmizték a szektor eredeti tulajdonosait, a szövetkezeti tagokat, és az irányítási jogokat egy szűk gazdasági érdekcsoport kezébe játszották át. Az aktus révén az FHB a szövetkezeti szektor megerősítésére kapott 136 milliárd forintnyi állami pénzhez is hozzáférést nyert, amiből 30 milliárdot fel is használt saját tőkehiányának pótlására.

Annak érdekében, hogy az ördögi terv ármánykodásairól képet kapjunk, érdemes az ügylet néhány részletét is szemügyre venni. Ezekből kiderül, hogy csak azért volt elkerülhető a folyamatos jogsértések vádja, mert fondorlatos módon, gyors jogalkotással előre megteremtették a kívánt ügyletek lebonyolításához szükséges törvényi hátteret.

Először hatástalanítani kellett a bő százezer tag tulajdonában lévő 122 takarékszövetkezet többségét. Erre szolgált a szövetkezeti hitelintézetek integrációjáról szóló törvény, amely amellett, hogy az állami irányítású integrációs szervezethez és a Takarékbankhoz telepítette a szövetkezetek érdemi döntéseinek jogát, egyúttal saját halálos ítéletük aláírására is rákényszerítette őket. Egy ördögi módon kiagyalt rendelkezés szerint ugyanis csak az a szövetkezet tarthatta meg a működési engedélyét, amelynek tagsága megszavazza az akkor még a takarékok többségi tulajdonában álló Takarékbank új, kormányberkekben készített alapszabályát.

A ravaszság határtalan volt: a sorsdöntő dokumentumot az érintettek csak az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség közgyűlését követő napon ismerhették meg, amikor már – kényszerűen engedve a zsarolásnak – döntöttek arról, hogy megszavazzák, bármi lesz is benne. Az integrációs törvény ismeretében arról lehetett fogalmuk, hogy tulajdonosi jogaik egy részéről le kell mondaniuk, ha meg akarják őrizni hitelintézeti státusukat.

Az, hogy a „hadműveletet” levezénylő Spéder kegyvesztett lett és kikerült a pikszisből. A helyét elfoglaló, több szálon is az Orbán-kreatúra Mészáros Lőrinchez kötődő Vida tovább görgette a nagyszabású rablást. Az általa irányított (és részben tulajdonolt) Takarékbank az időközben Mészáros érdekeltségébe került MKB-val együttműködve bekebelezte az FHB-t, és átvette a szövetkezetek irányítását.

És így jutunk el napjainkig, amikor Mészáros (stróman) Lőrinc állami segítséggel létrehozott szuperbankja ezt a nyilatkozatot írja le:

Az épülő szuperbank rugalmas, nemzetközileg is élenjáró digitális megoldásokat vezet be, valamint épít a három külön-külön is erős, hazai kereskedelmi bank erősségeire, értékeire és legjobb gyakorlataira, így a tagbankok által felhalmozott sok évtizedes szakértelmére, vagy az ügyfelek magas minőségű kiszolgálása iránti elkötelezettségre. A létrejövő nagybank a teljes piaci spektrum és minden ügyfélszegmens kiszolgálását célozza, miközben jelentős hangsúlyt kap a lakossági, mikro-, kis- és középvállalati, valamint agrár ügyfeleinek nyújtandó új, modern, kedvező árazású termék- és szolgáltatási paletta.

Ugye milyen szép, jövőbe tekintő szöveg? De vajon mi igaz ebből?

Semmi! Ez szemenszedett hazugság.

 Nincs ékesebb bizonyítéka, mint az, hogy sorra zárják be a takarékszövetkezeteket.

Többek között a sződligeti takarékszövetkezetet is.

Januártól már csak pénteken lesznek nyitva 8.00-16.00 óra között és a nyitva tartás alatt kizárólag az MFB pont kiszolgálása céljából fogadja az ügyfeleket.

Ez is csak határozatlan időre szól, a tájékoztatásuk szerint 2023-ban végleg bezárják a szövetkezeti fiókot.

Polgármesterként megkerestek ott dolgozók, helyi lakosok, hogy mentsük meg a takarékszövetkezetet a bezárástól. Az fentiekben leírtakból azt gondolom kiderül, hogy pontosan annyi esélyünk van erre, mint vízi pisztolynak az erdőtűzben. Annyit talán sikerül elérnünk, hogy az ATM-et itt hagyják – amennyiben önkormányzati tulajdonú területet tudunk erre biztosítani.

Remélem, hogy az összes fideszes szavazó, akik eddig helyben bankoltak, itt vezették számláikat, itt vették fel a nyugdíjukat, megérik és egyet értenek Mészáros Lőrinc és Orbán Viktor terveivel és büszkén járnak majd át Vácra, vagy Gödre intézni banki ügyeiket.