Közösségi
Költségvetés

2022.

Közösségi
költségvetés

2022.

Közösségi költségvetés

2022.

Mindenki szeretne egy számára kellemesebb, élhetőbb, egészségesebb, jobban használható környezetet kialakítani. Ez jelentheti szűkebb és tágabb lakókörnyezetünket, vagy akár egész Sződligetet. Bizonyára Önnel is előfordult már, hogy azon fantáziált, hogyan alakítaná át az utcát, amiben él, mire használná kihasználatlan területeket, hogyan tenné mindenki számára jobbá a település egy-egy pontját.

 

A közösségi költségvetés pont ilyen fejlesztésekre, változtatásokra ad lehetőséget.

 

Sződliget Képviselő-testülete elkötelezett a nyitott döntéshozatal és a lakosság minél nagyobb fokú bevonása, aktiválása mellett. Ez azt jelenti, hogy a településvezetés a fontos kérdésekben nem akar az emberek megkérdezése, véleményeik, céljaik, elvárásaik megismerése nélkül dönteni. Ezért indítottuk el 2022-ben a közösségi költségvetést. 

 

 A szavazat leadási határideje 2022.04.29.

Mielőtt szavazna, kérjük, hogy olvassa el a kérdésekhez adott kiegészítő információt azért, hogy kellő megfontoltsággal adhassa le a voksát. 

 

  • Sződliget kezdjen elmozdulni a biológiai szúnyoggyérítés irányába a rendszeres élőhelytérképezés megszervezésével, valamint a lakosság tájékoztatásával és aktív bevonásával a védekezésbe.

 

A jelenlegi kémiai gyérítés idegmérget tartalmaz, amely veszélyes a méhekre, halakra s az emlősökre is. Az így elpusztított rovarok mindössze 1% a csípőszúnyog! Csak a kifejlett szúnyogra hat, a lárvákat nem pusztítja el, így azok másnap már kikelhetnek és csíphetnek. A biológiai gyérítés csak a csípőszúnyog lárvájára hat (szelektív). Nem károsítja a környezet. Nyugat-Európában már csak ezt engedélyezik. Az átállást csak fokozatosan lehet megvalósítani. A becsült költségvonzata 5 millió forint.

 

  • Sződliget vegye bérbe a DMRV Zrt.-től a Vác közigazgatási területéhez tartozó kavicsos Duna partot és kerüljön kialakításra egy igényes plázs. Leginkább a római-parti plázs kialakítását tartom követendőnek.

 

Megvalósításához vízjogi létesítési engedély szükséges. A terület nem önkormányzati tulajdon, hanem a Magyar Állam tulajdona, kezelője a DMRV Zrt, ráadásként váci közigazgatási terület. Megvalósítására akkor nyílik lehetőség, ha területbérletet megpályáztatja a DMRV Zrt. Becsült megvalósítási költsége kivitelezéstől függően 12-15 millió forint.

 

  • Napokban jelent meg „Mesélj nekem Sződligetről” kiadvány. A szerzők elmondása szerint gazdag tárgyi gyűjtemény áll rendelkezésükre. Javaslom, hogy a kihasználatlanul álló Bagolyvárban létesüljön a gyűjteményt bemutató állandó helytörténeti kiállítás. Átmeneti megoldásként online múzeum létrehozása.

 

A Bagolyvár műszaki állapota gyenge. Az önkormányzat évek óta vár egy olyan pályázati kiírást, amiből megindulhatna a felújítás. Ráadásként azért, hogy az iskolás osztályok esős időben ne a szabadban várakozzanak ebédre, kibővítettük az előteret, így a Bagolyvár bejárata is a konyhai zárt részbe került. A végleges megoldásként javasoljuk egy online múzeum megnyitását az interneten. Ennek költségvonzata elenyésző (összeg?)

 

 

Becsült megvalósítási költsége: aszfaltozott pumpapálya (ügyességi biciklis pálya) esetén 30 millió forint, föld pumpapálya esetén 4 millió forint. A föld pumpapálya csak kerékpárral használható és havonta egy alkalommal karbantartást igényel. Kerékpáros KRESZ park megvalósításának becsült költsége 9 millió forint.

 

  • „Tégy egy könyvet, végy egy könyvet” szabadtéri könyvszekrény telepítése. Elképzelhető akár egy leselejtezett telefonfülke felhasználásával is.

 

Becsült megvalósítás költsége: 800.000Ft.-

 

  • Alakítsunk ki egy bográcsozó helyet a Duna parton. Javaslom, hogy legyen ott egy kiépített alapon kő tűzrakó, fix asztalokkal és padokkal.

 

Az eredeti javaslatban szerepelt a falu kemencéjének Duna parti felépítés, de ezt a műszaki problémák miatt elvetették a szakemberek. Egyrészt egy kemence felfűtése meghaladja az 5 órát. Ezt követően lehet csak használni. Egy igényesen kialakított fedett tűzrakóhely kialakítási becsült költsége 3-4 millió forint.

 

  • Úgy gondolom, hogy 70 db hulladékgyűjtő megoldaná az eldobált szemét és kutyagumi problémáját. Amennyiben az ürítésre nincs önkormányzati kapacitás, a kukák környezetében lakók közösségi ürítése megoldást jelentene.

 

Az üzemeltetés becsült költsége évi 1,5-2 millió forint. Telepítési költség 50.000Ft/db. Fontos tudni, hogy az önkormányzat jelöli ki a telepítés helyét és az ingatlantulajdonok kötelesek ezt tűrni. Az esetleges kellemetlenséget megelőzve, várjuk azon ingatlantulajdonos jelentkezését, akik szeretnének a házuk elé egy szemétgyűjtőt.

Közösségi Költségvetés kérdőív 2022.
Sződliget

Az alábbi lehetőségek közül egy választható*

Törlés

Az Ön neve:*

Törlés

Az Ön címe:*

Törlés