Apolgimegmondja

Miért a demokratikus koalíció

Országos érdeklődés kísérte a döntésemet, miszerint a Dk-ban folytatom a politizálást. Foglalkozott vele a Népszava, a nagyobb hírportálok pl. a Telex( https://telex.hu/belfold/2022/12/16/ujabb-momentumos-juhasz-bela-csatlakozik-a-dk-hoz)  , 444, ( https://444.hu/2022/12/16/szodliget-momentumos-polgarmesteret-is-atcsabitotta-a-dk) 24.hu ( https://24.hu/kozelet/2022/12/16/ujabb-ellenzeki-polgarmestert-igazolt-a-dk/)    is. 

A közösségi oldalon a megosztáscunami után hihetetlen sok komment érkezett, ezért fontosnak tartom, hogy én is elmondjam a véleményemet.

 

Valóban több politikai pártnak voltam tagja, ezekből az MDF és az Együtt megszűnt létezni és a Momentumból pedig a múlt héten kiléptem. Egy viszont nem változott. Az összes pártban ugyanazt a politikai értékrendet képviseltem és követtem.

De ha már ilyen kritikát kaptam, akkor mondja már el nekem valaki, hogy Fidesz-KDNP parlamenti frakciójában vajon hány olyan képviselő ül, akik végigjárták az MSZMP, MDF, SZDSZ, Kisgazdapárt, Fidesz, KDNP pártokat? Ők nem „politikai kaméleonok”? És mi a helyzet a Fidesz-KDNP kettős párttagokkal? Ők milyen értékrendet képviselnek? Egyáltalán, mi a különbség a Fidesz és a KDNP, mint két külön politikai entitás között?

Biztosan veszem, hogy volt néhány aktív Fidesz tag is a kommentelők között. Tőlük szeretném megkérdezni: Vajon mi az értékrendje annak, aki 1990-es évek eleje óta egyetlen pártnak, a Fidesznek a tagja?  Büszke arra a pártra, amely az általa ma már ősellenségnek tekintett Soros György támogatásával válhatott egyáltalán párttá, majd végigjárta a liberális internacionálétól kezdve a „polgári Magyarországon” át a nacionalista szélsőjobboldali politikai értékek teljes spektrumát? Egy párt, amely (és amelynek tagjai) valóban politikai kaméleonként, a pillanatnyi hatalmi érdekeinek megfelelően váltogatta értékrendjét. Ebben nincs semmi kivetnivaló?

Egyébként a fekete-fehér, barát-ellenség narratívában gondolkodó Fidesz szerint, a korábban felsorolt pártok semmiben sem különböznek egymástól – mindegyikük „baloldali”, mindegyikük „liberális”. Akkor pedig nem mindegy, hogy melyik párt tagja vagyok?

Különösen akkor, ha függetlenül a felsorolt pártoktól és a programjaikban rejlő kisebb-nagyobb eltérésektől, egyvalami mindegyikről elmondható: valamennyi értékrendjének alapköve, hogy Magyarország demokratikus, európai, a nyugati értékek és a fejlett piacgazdaság kiépítése felé elkötelezett, fejlődő, modern, emberközpontú és szociálisan érzékeny állam legyen.

És még egy nagyon fontos dolog közös bennük: valamennyi elveti a Fidesz-KDNP posztfasiszta, diktatórikus, a múlt század elejének dohos szagú dzsentri-világát idéző, EU- és USA-ellenes, orosz- és kína-barát, a közös európai értékeket nap-mint-nap megkérdőjelező és ezért Európában egyre inkább elszigetelődő hintapolitikáját.

Levonva a következtetést, az alapvető politikai értékrendem stabil és évtizedek óta nem változott. Egy modern, demokratikus, európai Magyarország eszméjében hiszek, amit ezek a pártok következetesen képviseltek és képviselnek.

A Demokratikus Koalíció ma a legerősebb és „legeurópaibb” ellenzéki párt Magyarországon. Az a politikai erő, amely alkalmas és képes a Fidesz-KDNP korrupt és Magyarországot szociálisan, gazdaságilag és politikailag katasztrófába sodró, hazug rendszerének leváltására. Az a politikai erő, amely olyan alternatívát kínál a magyar társadalomnak, amely hazánkat visszavezeti Európába és egy fejlődő, demokratikus és szabad országgá teheti. Ezek a célok pedig az én értékrendemmel teljes egészében összhangban vannak.

Ezért büszke vagyok arra, hogy a Demokratikus Koalíció tagjaként részese lehetek ennek a változásnak és aktív szerepet vállalhatok a NER rendszerének lebontásában, ami ma Magyarország és a magyar társadalom legfontosabb érdeke.