Apolgimegmondja

Sződliget postája

Sződliget postája


Szokatlanul erős kommentháború alakult ki egy facebook csoportban a sződligeti posta kapcsán.
Többen méltatlankodtam azért, mert a posta vezetője – és pillanatnyilag egyetlen a pult mögötti
dolgozója – véleményük szerint nem kellő türelemmel beszélt velük, vagy azért, mert 40 percet kell
várni egy csomagfeladásra.

De ez valóban a postai ügyintéző hibája?

Ennek a postahivatalnak korábban három ügyintézője volt. 2023 február végén jelentette be a korábban sok hivatalát bezáró Magyar Posta, hogy elbocsátja 1200 munkavállalóját, s azt is közölte, hogy a tavaly novemberben kinevezett új vezetés kiemelt feladata a szervezet hatékonyságának növelése, a XXI. század követelményeinek megfelelő üzletmenet és szolgáltatási színvonal kialakítása lesz.

Mit lehet tudni a Postáról?

A Magyar Posta Zrt. 100%-os állami tulajdonban áll, de nem gazdálkodik az adófizetők pénzéből, ugyanis költségvetésből támogatásban nem részesül. A Magyar Posta Zrt. a szolgáltatásaiból befolyó bevételekből gazdálkodik, és mint nyereséges gazdasági társaság a magyar állam költségvetéséhez adó és osztalék ágon is jelentős összegekkel járul hozzá mondta ezt Szerdahelyi Kinga, a Magyar Posta szóvivője 2011-ben.

Mennyit keres egy kézbesítő? Éppen Vácon keresnek kerékpáros kézbesítőt br. 385.000 forint fizetésér.  https://karrier.posta.hu/allas/kerekparos-kezbesito-2962  De a bruttót hagyjuk a KSH-nak néphülyítésre.  256.025 forint lesz a borítékban.

Ugyanakkor:

  • A vezérigazgató Balczó Barnabás, akinek havi 5 millió forintos fizetése mellé 650 ezer forintos igazgatósági tiszteletdíj, 240 ezer forint egyéb juttatás és 20 százalékos prémium jár.
  • Kohuth Viktor üzleti vezérigazgató-helyettes havi 4 millió forintot kap fizetésként, ehhez jön még 450 ezer forint igazgatósági tiszteletdíj, 240 ezer forint egyéb juttatást és a 20 százalékos prémium.
  • Horváth Tamás szervezetirányítási vezérigazgató-helyettes és Szíj Tibor István pénzügyi vezérigazgató-helyettes nem tagja az igazgatóságnak így ők a havi 4 millió forintos fizetésük mellett csak 240 ezer forint egyéb juttatást és 20 százalékos prémiumot vihetnek haza.
  • A szervezetnek további 27 vezető beosztású dolgozója van, akiknek a fizetése havonta 600 millió forintba kerülnek. Az alapfizetésükön túl ők is jogosultak 240 ezer forint cafeteria juttatásra, valamint fizetésük 20 százalékos jutalmára. Ők nem a kisposták vezetői, hanem a felsővezetés tagjai.

No de ki is ez a Balczó Barnabás, akinek ilyen ragyogó ötletei vannak, hogy karcsúsítják (értsd kirúgják a dolgozókat) a postákat azért, hogy a havi 5 millió meglegyen és még az apró is.

1981-ben született, végzettsége szerint jogász, közgazdász, 2010-től önkormányzati, majd kormányzati pozíciókat töltött be. Miniszterelnökségi kabinetfőnökként többi között a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkár munkájának segítése és feladatainak ellátása érdekében közreműködött az MFB Zrt., valamint a Magyar Posta Zrt. tevékenységét érintő döntések előkészítése és végrehajtása során.

Mikor Lázár János államtitkár volt, Balczó a jobbkeze volt, városról városra követte Lázárt, akinek váltakozó állásai hol Hódmezővásárhelyen, hol Budapesten kívánták meg.

A Magyar Fejlesztési Bank Invest Zrt. vezérigazgatója, a Jövő Nemzedék Földje Alapítvány kuratóriumi tagja, majd a Magyar Posta elnök-vezérigazgatója. Tipikus NER karrier.

A blog elején idéztem a szóvivő asszonytól, aki azt állította, hogy a Posta állami cég, de nem kapnak az állami költségvetésből, sőt ők fizetnek be a büdzsébe. Ellenben most Balczó úr interjút adott a kormányközeli Infó Rádiónak, ahol a https://infostart.hu/interju/2023/04/25/balczo-barnabas-a-magyar-posta-uj-celjairol-a-postahivatalok-atalakitasarol-es-a-logababe-szallitasarol# Posta vezérigazgatója arról beszél, hogy évente 5 milliárd állami pénzt kap a Posta.

Foglaljuk össze.

  • Van egy állami cég, amely évente 5 milliárd – a mi adóforintjainkból befizetett – költségvetési pénzt kap.
  • A 27 felsővezető havonta 600 milliót, évente 6 milliárdot visz haza, miközben a kispostákat karcsúsítsák (azaz kirúgják az ott dolgozókat) és postahivatalokat zárnak be a versenyképesség javítása végett.
  • Egy átlag kézbesítőnek havonta 256.025 forint a munkabére.
  • Ezek a felsővezetők azt mondják, hogy Magyarországon 2200 posthivatal van, de elég lenne 1600!
  • Ennek ellenére mi (emberek) mégis a postai ügyintézőket szidjuk, miközben abban mindannyian egyetértünk, hogy fejétől bűzlik a hal!